Als een oogstjaar uitzonderlijk goed is, schreeuwen we het van de daken. Maar we moeten ook realistisch zijn. Niet ieder oogstjaar is ideaal. Kijk maar eens naar Barbaresco 2012: een zeer uitzonderlijke vintage.

Het begon al in de winter: december 2011 en januari 2012 waren maanden met bijzonder lage temperaturen. ’s Nachts kon het kwik dalen tot wel -24 graden Celsius. Het voorjaar was koel en nat, waardoor de planten weinig druiven produceerden. Nebbiolo doet het niet goed in extreme kou. De zomer was zeer heet met veel regen. Gelukkig waren de condities in de belangrijke septembermaand goed, waardoor de kleine oogst uiteindelijk een goede rijpheid behaalde met een goede kwaliteit.

Een topproducent als Angelo Gaja heeft een bepaalde naam en faam hoog te houden. Voor hem was dit uitzonderlijke oogstjaar reden om drastische besluiten te nemen. Normaal gesproken produceert hij naast zijn ‘gewone’ Barbaresco namelijk ook nog drie Single Vineyard Barbaresco’s onder de naam van de wijngaard waar deze vandaan komen, te weten Costa Russi, Sorì’Tildìn en Sorì’San Lorenzo. Voor oogstjaar 2012 heeft hij besloten om de Single Vintage Barbaresco’s niet uit te brengen. In plaats daarvan heeft hij de druiven van deze bijzonder gunstig gelegen wijngaarden gebruikt voor zijn Barbaresco.

Is Barbaresco 2012 dan de enige wijn van Angelo Gaja uit Barbaresco? Het antwoord hierop is nee. In 1978 heeft Angelo Gaja (destijds tot groot ongenoegen van zijn vader) de Bricco wijngaard achter hun huis gerooid en herplant met de allochtone cabernet sauvignon. Voor zijn vader reden om altijd “darmagi” te mompelen als hij langs de wijngaard liep. Vrij vertaald uit het Piemontees dialect: “wat zonde!” De rebelse Angelo Gaja reageerde door de wijn Darmagi te noemen. Darmagi bestaat uit 95% cabernet sauvignon met 3% merlot en 2% cabernet franc.

De Barbaresco 2012 wijnen van Angelo Gaja zijn slechts beperkt beschikbaar. OP=OP!

gaja-portret-angelo-zw

Angelo Gaja (1940) doet geen concessies op het gebied van kwaliteit.