De wijnen van Angelo Gaja zijn en blijven icoonwijnen. En daar is slechts één nadeel aan verbonden en dat is de immer beperkte beschikbaarheid. Zeker als het om een mooi oogstjaar gaat én als je weet dat de wijnen uit het daaropvolgende oogstjaar niet op de markt zullen komen, is de vraag veel groter dan het aanbod. Dan moet je als importeur flink je best doen om een deel van de beperkte voorraad te bemachtigen.

En dat is ook weer het geval met de wijnen uit het oogstjaar 2011. In het bijzonder geldt dit voor wijnen als de exclusieve Conteisa en Sperrs, door Gaja met opzet tot DOC Langhe gedeclasseerd vanwege de toevoeging van een klein percentage barbera. Gelukkig heeft Kwast Wijnkopers een deel van de voorraad van deze wijnen kunnen reserveren. En het mooie is dat de oogst van 2011 niet alleen in gewone 75 cl. flessen gebotteld is, maar ook in feestelijke magnums en zelfs in vijfliterflessen. Alsof Angelo Gaja het goede oogstjaar met ons wilde vieren! En misschien voorvoelde hij al dat de oogst van 2012 niet aan zijn hoge maatstaven zou voldoen om er single vineyard wijnen van te maken.

De winter van 2011 was koud en er lag veel sneeuw, maar de hoeveelheid regenval in de lente was gemiddeld en de temperaturen mild. De zomer was warm, droog en uiterst zonnig met grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen. De druiven rijpten hierdoor goed en gelijkmatig en ontwikkelden complexe en geconcentreerde aroma’s.

Conteisa 2011

De wijngaard Conteisa ligt in Cerequio, in de gemeente La Morra. Uit dit gebied komen beroemde Barolo’s. De 6 hectare tellende wijngaard ligt op 380 meter hoogte, is op het zuiden gericht en heeft een bodem van klei- en kalkrijke mergel vermengd met een aanzienlijke hoeveelheid zand.

Conteisa 2011 is een echte terroirwijn, gemaakt van 92% nebbiolo en 8% barbera. De wijnstokken zijn gemiddeld zestig jaar oud. Het complexe bouquet verraadt al iets van de concentratie en omvat rozenblaadjes, hibiscus, zoethout, witte peper en morellenkersen. De smaak is sappig en vlezig met mooie zuren en een lange afdronk. De wijn rijpte 30 maanden op eikenhouten vaten.

Robert Parker zegt er het volgende over:

“The 2011 Langhe Nebbiolo Conteisa is an irresistible wine with enormous depth, beauty and penetration. It sweeps over the palate in opulent waves with dark fruit, spice, leather and grilled herbs. It also shows a distinct balsam personality with cola and dried violets that give the wine a beautiful sense of aromatic lift and buoyancy. Langhe Conteisa is made with Nebbiolo (and a tiny part Barbera) from the Cerequio vineyard in La Morra. The 2011 vintage is slightly broader than past vintages, but this wine promises a long drinking evolution regardless.” – 94 punten –

Sperss 2011

De wijngaard Sperss ligt in de gemeente Serralunga. De wijngaard is gevormd als een amfitheater dat op het zuiden en zuidoosten gericht is en omvat 12 hectare. De bodem bestaat uit zeer compacte klei- en kalkrijke mergel. De druivenstokken, die op 370 meter hoogte staan aangeplant, hebben een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.

Sperss 2011 is gemaakt van 94% nebbiolo en 6% barbera en heeft heldere, dieprode kleur en een levendig bouquet van rijp rood fruit. De wijn is geconcentreerd en gelaagd en aroma’s van morellenkersen, rozenblaadjes, rode sinaasappel en zoethout wisselen elkaar voortdurend af. De rijpe, ronde smaak is prachtig in balans met de verfijnde zuren en tannines. De wijn rijpte 30 maanden op eikenhouten vaten.

Robert Parker zegt er het volgende over:

“With fruit from Serralunga d’Alba, the 2011 Langhe Sperss is a wine of profound beauty. This is a velvety and caressing expression with dark fruit layers followed by kirsch, cassis, leather, balsam herb and white truffle. The Gaja family decided to move their bottling date forward in order to preserve the integrity and freshness of fruit in this warm vintage. This move has helped to avoid overripe sensations. In fact, Langhe Sperss seems fresh and tonic. This bodes exceptionally well for its aging potential.” – 95 punten –

Conteisa 2011 en Sperss 2011 zijn slechts beperkt beschikbaar. OP = OP!