Maar liefst 11 Vintage Ports uit de afgelopen 6 decennia werden geopend voor onze Vintage Port Masterclass. Van 1964 t/m 2018 zat er voor elke liefhebber wel een favoriet tussen. Zeer uniek, want nergens anders ter wereld wordt zo’n bijzondere Vintage Port Proeverij georganiseerd. Luis Carneiro van Taylor’s was persoonlijk aanwezig om met een speciale porttang de oude vintages te openen en te decanteren.

Tijdens de Masterclass legde Luis aan een aantal enthousiaste portliefhebbers uit wat het verschil is tussen soorten port, de gebieden waar de portdruiven groeien en hoe een Vintage jaar tot stand komt. Daarnaast vertelde hij meer over het schenken van Vintage port en nam hij ons aan de hand van anekdotes mee in de geschiedenis van Taylor’s en vertelde hij alles over zijn favoriete jaren. Al met al een zeer geslaagde avond!

Hieronder een sfeerimpressie van de avond:

Wat is Vintage Port?

Vintage Port is gemaakt van de beste portdruiven, afkomstig uit één oogstjaar. Gemiddeld wordt er maar 3x per decennia een Vintage jaar uitgeroepen. Deze port rijpt op fles waardoor hij zacht, elegant en complex is. De basis is een Ruby Port maar door de rijping krijgt hij hints van een Tawny Port. Het duurt ongeveer 15-20 jaar voordat een goede Vintage Port op dronk is. Doordat hij ongefilterd wordt gebotteld en lang op fles rijpt, is het van groot belang dat de wijn gedecanteerd en gefilterd wordt.

Over Taylor’s Port

Taylor’s is een van de oudste historische portwijnhuizen, opgericht in 1692. Als familiebedrijf is het gespecialiseerd in de productie van port van de hoogste kwaliteit – vanaf de aanplant van de wijnstokken tot de productie, rijping en botteling van de wijnen. De familie zet zich al jaren in om de unieke natuur van de Douro-vallei te beschermen door verantwoorde en duurzame wijnbouw te stimuleren.

Het bedrijf is vooral bekend om zijn elegante Vintage ports, die tot de meest gewilde en verzamelbare ports horen, afkomstig van de beroemde Quinta de Vargellas, Quinta Terra Feita en Quinta Junco. Het huis creëerde L.B.V. (Late Bottled Vintage), een stijl die het bedrijf pionierde en waarvan het nog steeds de belangrijkste producent is. Daarnaast stond Taylor’s aan de wieg van Chip Dry White Port en lanceerden ze ook de eerste Single Quinta Vintage Port.