Het wijnhuis Abadal is ontstaan met het idee om het enorme potentieel van Pla de Bages als wijngebied in Catalonië te koesteren en te verbeteren. Dit wijnhuis heeft een geschiedenis van meer dan acht eeuwen wijnmaken  .

De wijnen van Abadal zijn expressief, authentiek en brengen de essentie van Pla de Bages over. Met de wens om de identiteit van het terroir en weer te geven werken zij alleen met inheemse druivensoorten omdat deze de maximale expressie van het herkomstgebied geven. Picapoll, mandó en sumoll geven een uniek karakter aan deze wijnen en zijn de zuiverste uitdrukking van het terroir van Pla de Bages.

Abadal winery

De picapoll wordt zo genoemd omdat er op de druif roestbruine ‘krasjes’ zitten, ‘picas’ in het Catalaans. De druif is klein en compact en de schil is zacht, vandaar de gevoeligheid voor deze ‘picas’. De eerste gedocumenteerde verwijzing naar het bestaan van deze druivensoort is te vinden in een inventaris uit 1564 van het klooster in Sant Benet de Bages. Daarna is er preciezer bewijs voor het bestaan van deze druif in documenten die teruggaan tot 1889 waarin het wordt genoemd als de meest geteelde variëteit in de regio Pla de Bages.

Na 1930 is er in de wijnbouwgebieden van Catalonië een vermindering aan wijngaarden, wat ervoor zorgde dat er nog maar een kleine hoeveelheid picapoll wijnstokken overbleef. De bodem in dit wijngebied is rijk aan kalk en klei en het heeft een continentaal klimaat. Door de ligging achter een kustgebergte is de matigende invloed van de Middellandse Zee beperkt en is het verschil in dag- en nachttemperatuur groot.  

Abadal vineyard
Abadal glass
Abadal Winery

Sinds de oprichting van Abadal in 1983 streeft het eigen identiteit en herkomst na en werd er onderzoek gedaan naar de wijnstokken die hier in het verleden zijn verbouwd. Sindsdien zet het wijnhuis zich in voor het verbouwen, verzorgen en behouden van de picapoll druif als de lokale variëteit van Pla de Bages. In 1996 werd de Abadal Picapoll voor het eerst gelanceerd en is het de allereerste wijn die 100% van picapoll is gemaakt.

Abadal Picapoll

Abadal Picapoll

Abadal Picapoll

De druiven worden op lage temperatuur vergist in roestvrijstalen tanks, daarna rijpt de wijn nog 3 maanden op zijn gistcellen wat zorgt voor een verleidelijke, frisse en brede smaak. De wijn heeft fruitige aroma’s van ananas, grapefruit, abrikoos, florale aroma’s van jasmijn en verse kruiden zoals venkel, munt en lavendel.  Heerlijke zomerse wijn die mooi combineert met witvlees, Aziatische- en visgerechten. Serveer op 10°C

91

James Suckling

“Mineral nose showing elegant white fruit, herbs and white almonds. Pure and refreshing on the palate with a zingy, bright finish”

JAMES SUCKLING