Hubrecht Duijker schrijft op zijn website www.hubrechtduijker.com maandelijks over zijn nieuwe wijnvondsten.

Portantica Bianco

Van de Biesina wijngaard en een andere akkers in westelijk Sicilië heeft de familie Curatolo Arnini een hoogst aangename, eigenlijk verbazend elegante witte wijn vervaardigd met slechts 11,5 procent alcohol. Deze Portantica bestaat uit 55 procent catarratto, aangevuld door inzolia. De wijn heeft een frisse smaak met aspecten van citrus en zelfs een hint van kruisbes, plus heel in de verte iets van noten. Wát een contrast met de versterkte Marsala’s waarmee de familie – om te beginnen stichter Vito die in 1875 het bedrijf stichtte – naam heeft gemaakt.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER PORTANTICA BIANCO

Fontanavecchia Aglianico del Taburno

De belangrijkste afzetmarkt voor Libero Rillo, de eigenaar van de 20 hectare omvattende Azienda Agricola Fontanavecchia, is Napels. Waar de rode wijnen vast vaak bij pizza’s worden gedronken, want die werden immers daar bedacht. Een nieuwkomer in de wijncollectie is de Aglianico Benevento 2016. Uiteraard bestaat deze grotendeels uit de regionale aglianico, met nog 15 procent sangiovese. We proeven  leder en laurier, een besje en zwart fruit, enige rijpheid, toch ook wat frisheid veel sap – en smullen in gedachten van een pizza napoletana.

Simonsig Cabernet Sauvignon – Shiraz

Qua smaak en prijs is dit een grote verleider. Want wat is-ie lekker, dankzij een mand vol mild zwart zonnefruit, vaag iets van vanille (dankzij deelgebruik van eiken staven tijdens de gisting), wat kruiderij, sappigheid en een soepele, stevige structuur. Biefstuk, stoofschotels, wild; je kunt ‘m overal bij drinken. Ik proefde ‘m samen met wijnmaker Johan Malan, de wijnmaker van het eminente, 210 hectare bestrijkende Simonsig Estate.