1 FAMILIE – 1 DORP – 7 GENERATIES WIJNMAKERS SINDS 1836

Opgericht in 1836, ligt wijnbedrijf Gustave Lorentz nog altijd in het plaatsje Bergheim in het hart van de Elzas. Lorentz bezit in totaal 33 hectare aan wijngaarden op de flanken van de heuvels rondom Bergheim. Van die 33 hectare is 12,8 hectare van de wijngaarden geclassificeerd als Grand Cru. Naast Altenberg de Bergheim is dat Kanzlerberg, met 3,23 hectare de kleinste Grand Cru van de Elzas. Het is dus heel bijzonder dat Gustave Lorentz van die 3,23 hectare maar liefst 1,75 hectare in bezit heeft!

GRAND CRU KANZLERBERG

Kanzlerberg ligt net buiten Bergheim en heeft een fantastisch terroir. De combinatie van de zuidelijke en zuidwestelijke expositie op de steile hellingen, de perfecte hoogte van 250 meter én de van zware klei en zwarte mergel op een onderlaag van kalksteen, creëert de ideale condities voor topwijnen. Het is bovendien de enige wijngaard in de hele Elzas die met deze unieke combinatie van gunstige factoren. Niet voor niets werden de druiven die er in de 14e eeuw groeiden, vanwege hun kwaliteit gescheiden van andere druiven gevinifieerd!

De druiven die in Grand Cru Kanzlerberg de mooiste resultaten geven zijn de pinot gris en de riesling. Rijke, krachtige en complexe bewaarwijnen waarin de kenmerken van zowel het terroir als de druiven zelf prachtig naar voren komen.

GUSTAVE LORENTZ RIESLING GRAND CRU KANZLERBERG

De Riesling Grand Cru Kanzlerberg van Gustave Lorentz is hiervan een prachtig voorbeeld. De veel bekroonde * wijn heeft intense aroma’s van grapefruit, ceder en vuursteen. De smaak is fris en dynamisch en toch rond en vettig met een pittige structuur, veel mineraliteit en aroma’s van citrus en witte peper. Na de vinificatie rijpt de wijn minimaal in de kelders van Lorentz voordat hij op de markt verschijnt. Afhankelijk van het oogstjaar is het bewaarpotentieel van deze wijn daarna nog 15 tot 20 jaar.

* Zo kreeg de wijn alleen al 2019 een Platinum Medaille in Decanter, 95 punten in Wine Enthusiast Magazine en 92 punten van James Suckling.