De Albariño-wijn van ‘La Fillaboa 1898’ is sinds vandaag opgenomen in een wel heel bijzonder rijtje. Tijdens de 16e editie van de Decanter World Wine Awards (DWWA) werd bekend gemaakt dat de wijn is bekroond met de hoogst haalbare score: 97 punten en behorend tot de categorie ‘Best in Show’ .

Deze bekroning van ‘Best in Show’ bleek in totaal weggelegd voor slechts 50 wijnen. La Fillaboa 1898 toonde zijn uitzonderlijke klasse door zich te onderscheidden van maar liefst 16.800 gepresenteerde wijnen. De DWWA wordt gezien als de meest invloedrijke wijncompetitie ter wereld.. Het panel van juryleden bestaat uit vooraanstaande wijnexperts van over de hele wereld, waaronder enkele meesters van wijn en meestersommeliers.

‘La Fillaboa 1898′ is een exclusieve wijn uit het oogstjaar 2010. De druiven zijn afkomstig van de beste acht percelen van het domein en de wijn ondergaat een uitzonderlijk lange rijping op zijn lie (6 jaar!). Het geeft de albariño een atypisch en complex karakter met volume en prachtige rondheid in de mond. Volgens Isabel Salgado, de wijnmaker van Fillaboa, is de wijn het eindproduct van investeringen in kennis en innovatie en een ode aan de albariño-druif.

De Decanter-jury over de wijn:

Eight years’ ageing for this albariño from the granite-soiled region of Rias Baixas has left the wine a glowing gold in colour with beguilingly developed aromas of nuts, sweet balsam and wet moss on old stones.  The wine is unoaked, so all of that aromatic richness is coming from the fruit itself and time’s work on it.  In the mouth, it is rich too, but dryly so, gracious and expansive, and beginning to hint more clearly at ground stone than to the summer fruits and flowers of youth, with that incipient nutty richness providing further complexities.  A blind-tasting puzzle – and a very delicious dinner-party white.