Onlangs gingen Jaap en Martijn Kwast op werkbezoek in de Bourgogne om de wijnen van oogstjaar 2014 te proeven. Lees hieronder het oogstverslag van de Côte d’Or, Pouilly Fuissé en Beaujolais. 

bourgogne-5

 

Daarnaast selecteerden zij hun persoonlijke Top 5 voor witte en rode Côte d’Or-wijnen van Louis Jadot.

louis-jadot-logo-5

 

Louis Jadot: Côte d’Or

De winter van 2013/2014 komt in de top drie van de mildste winter in de Bourgogne sinds 1900. De weersomstandigheden in maart waren subliem. Hierdoor groeiden de druivenplanten al snel. Het groeiseizoen liep voor op schema in de gehele Côte d’Or. In begin juni werd de eerste vruchtzetting al geconstateerd.

Op 28 juni raasde een grote hagelstorm over de Côte d’Or, die schade aanbracht aan een aantal gemeenten: Beaune, Pommard, Volnay, Chambolle-Musigny en Vosne-Romanée. Met name de wijngaarden in Beaune en Pommard werden zwaar getroffen wat resulteerde in lagere rendementen.

De zomermaanden juli en augustus waren nat en koel. Hierdoor werd het snelle oogstjaar enigszins vertraagd. Begin september liep alles weer op schema. Gelukkig waren de eerste weken van september subliem. Hierdoor kon er toch nog vroeg worden geoogst.

Het resultaat voor de witte wijnen is een perfecte balans met een levendige aciditeit en veel rijkdom. 2014 is een veelbelovende vintage voor chardonnay.

De rode wijnen kenmerken zich door veel fruit en soepele tannines. Ook voor pinot noir zal 2014 de boeken in gaan als een verrukkelijk oogstjaar.

domaine-ferret-logo

 

 

Domaine Ferret: Pouilly-Fuissé

De oogstjaren 2012 en 2013 staan bekend om hun hoge kwaliteit en vanwege de klimatologische uitdagingen. Ook in 2014 werden de wijnmakers op de proef gesteld. Zo voelde het in maart al aan als zomer. Ook in april was het warm en droog. De druivenplanten groeiden uitbundig en liepen drie weken voor op schema.

Het begin van de zomer was bijna herfstachtig. Vochtig en koel. Terwijl op 17 juli de zon juist zodanig aanwezig was dat zelfs een aantal druiventrossen verbrandden. Dit leverde minder kwantiteit op, maar tegen het einde van juli stond de kwaliteit van de trossen buiten kijf. Augustus leverde de perfecte weersomstandigheden en in de tweede week van september kon worden geoogst.

Al met al is 2014 voor Pouilly-Fuissé een klassiek oogstjaar geworden. De wijnen zijn vol, rond, sappig en intens.

chateau-des-jacques-logo

 

Château des Jacques: Beaujolais

Ook de Beaujolais had te maken met een milde, natte winter gevolgd door een warm voorjaar. Na de lente volgden koele en regenachtige weken in juli en augustus. Het einde van augustus en het begin van september waren weer warm en zonnig. Oogstomstandigheden waren ideaal en de oogst vond plaats tussen 13 en 27 september. De witte wijnen (chardonnay) zijn fris en elegant. De rode wijnen (gamay) zijn soepel met zachte tannines.

bourgogne4

 

Tijdens hun bezoek aan de Bourgogne proefden Jaap en Martijn een groot gedeelte van de wijnen van Louis Jadot. Lees hieronder hun persoonlijke favorieten. Stuk voor stuk Domaine wijnen van Louis Jadot.

TOP 5 WITTE BOURGOGNES 2014:

1. Savigny-Les-Beaune 1er Cru ‘Clos des Guettes’

Dit is echt een topwijn. Een bom! Maar dan wel met finesse en een mooie fraîcheur. De wijngaard ligt bovenop de heuvel. In het geval van witte Bourgogne is dat heel goed, want dan proef je mineraliteit in je glas. De wijn is fruitig met een hele mooie balans en veel power!

2. Pernand-Vergelesses ‘Clos de la Croix de Pierre’

Pernand-Vergelesses ligt in een soort tunnel op weg naar Corton. Dit zorgt voor veel kou in de wijngaarden. Hierdoor duurt het langer voordat de druiven rijp zijn. In het glas proef je dus meer kracht en structuur. Een witte wijn, waarin je zelfs mooie tannines proeft, dankzij de inweking van de schillen. Een absolute favoriet, met een goede aciditeit en de mogelijkheid om goed te ouderen. Afkomstig van een bio-dynamische wijngaard.

3. Beaune Blanc 1er Cru Greves ‘Le Clos Blanc’

Volledig bio-dynamische wijngaard. Witte Beaune, dat is vrij uitzonderlijk. Deze wijngaard is ooit aangeplant door de vader van Pierre-Henry Gagey, de huidige directeur van Maison Louis Jadot. Druiven staan aangeplant aan de bodem van de heuvel. In dit geval een gedeelte met een hoge mate van kalksteen. Dat zorgt weer voor frisheid, lengte, structuur en rijpingspotentieel. En natuurlijk een hoge mate van mineraliteit.

4. Puligny-Montrachet 1er Cru ‘Clos de la Garenne’

Deze wijn is afkomstig uit hele oude wijngaarden van Domaine Duc de Magenta. Dankzij een ideale expositie ten opzichte van de zon spreekt met hier ook wel over een solar vineyard. Complete wijn met een groot volume, veel structuur en een geweldige complexiteit.

5. Chassagne-Montrachet 1er Cru ‘Morgeot – Clos de la Chapelle’ – Monopole

Binnen Chassagne-Montrachet wordt Morgeot gezien als een van de top drie 1er Cru wijngaarden van de gemeente. Binnen Morgeot ligt Clos de la Chapelle. Duc de Magenta is de alleen eigenaar van deze wijngaard: er is dus sprake van een Monopole. De wijn is mineralig, floraal en gemaakt van oude stokken chardonnay.

bourgogne2

 

TOP 5 RODE BOURGOGNES 2014:

1. Gevrey-Chambertin 1er Cru ‘Clos Saint-Jacques’

Eigenlijk zou deze wijngaard een Grand Cru status moeten hebben. Clos Saint-Jacques wordt ook wel The King of Gevrey-Chambertin genoemd. De wijngaard meet zes hectare en is verdeeld onder zes verschillende eigenaren, waarvan Louis Jadot er één is met in totaal één hectare wijngaardbezit. Dzee wijn heeft dat typische aardse karakter van Gevrey. Een vrouwelijke wijn: zacht met een goede aciditeit. Verfijnd met een hele hoge mate van elegantie.

2. Chambolle-Musigny 1er Cru ‘Les Feusselottes’

Prachtige aroma’s in de neus, maar met een zachte structuur en heel veel lengte.Dit is een wijn die echt ‘direct pleasure’ geeft. De wijn is zeer fruit gedomineerd. Dat komt door een toplaag van klei, bovenop de kalkbodem. Snel op dronk.

3. Nuits Saint-Georges 1er Cru ‘Boudots’

Elegant. Complex. Zijdezacht. Donkere geur van rozen in de neus. Ragfijne tannines met een mooie structuur en een hint van laurier. De wijngaard is in handen van Domaine Gagey en ligt tegen Vosne-Romanée aan.

4. Beaune 1er Cru ‘Clos des Couchereaux’

Deze wijngaard heeft Jadot al in 1828 gekocht en is sindsdien altijd in bezit geweest van Jadot. Clos des Couchereaux ligt boven op de heuvel. De wijn heeft een diepe neus met rood fruit, spanning en mooie verweven tannines. Een wijn met een geweldig rijpingspotentieel.

5. Savigny-Les-Beaune 1er Cru ‘Les Lavières’

Is de bodem licht van kleur, dan is deze kalkrijk en geeft dit structuur aan de wijnen. ‘Les Lavières’ heeft juist een donkere bodem, rijk aan klei. Dit zorgt voor zachte tannines, rondheid en mooi fruit. De wijn is snel op dronk, maar dankzij een geweldige spanning in de wijn kan hij ook goed ouderen.

bourgogne3