Het oogstjaar 2018 bezorgde wijnmakers Virginie en Guillaume Philip afgelopen jaar de nodige zweetdruppels op het voorhoofd. Was het niet vanwege de keuzestress waar ze voor stonden, dan was het wel vanwege de extra fysieke inspanningen in de wijngaard zelf. 2018 bleek een jaar van uitdagingen.

Het voorjaar werd in de Provence gekenmerkt door veel regen en nagenoeg geen wind. Een gevaarlijke combinatie. Doorgaans zorgt de Mistral-wind er namelijk voor dat ziektes als meeldauw weinig kans krijgen. Nu, in combinatie met de vele regen, was continue monitoring een noodzaak om de kwaliteit van de druiven te kunnen behouden. Een tweede opvallend voorval deed zich voor tijdens de bloei. Waar normaal gesproken de vruchtzetting ongeveer een week in beslag neemt duurde dit nu maar liefst 3 weken. Na een hete en droge zomer kwam er tijdens de oogst een hoop extra werk op hen af.  Philip vertelt:

”Door de ongelijke rijping van het fruit werden we gedwongen terug te keren naar handmatige oogstmethoden. Sommige percelen werden tot wel 2 of  3 keer doorlopen. Door deze noodgedwongen improvisatie duurde de oogst maar liefst een maand. Twee keer zo lang als vorig jaar.”

Maar al het harde werk is beloond. De kwaliteit van de druiven was uiteindelijk uitstekend en de wijnen die onlangs voor het eerst zijn geproefd zijn over de hele linie erg goed. De wijnen zijn fris, helder en puur en de aromatische structuren zijn erg goed vastgelegd. De rose’s blinken uit in perzikaroma’s en de witte wijnen zijn heerlijk geparfumeerd. Het zal niet lang meer duren voordat de wijnen gestabiliseerd zijn en dat iedereen kan gaan genieten van de verrukkelijke MIP-wijnen 2018. Namens Virginie en Guillaume en hun team:

”Het is ons een groot genoegen jullie de 2018-wijnen te presenteren. Ze staan in lijn met de wijnen van voorgaande jaren en we zijn overtuigd dat u ze lekker zult vinden. Salut!” 

Klik hier voor achtergrond informatie over de wijnen van MIP en Domaine des Diables.