De wijngeschiedenis van de familie Roqueta- waar LaFou en Abadal aan zijn gelieerd- is diep geworteld in de tradities van de streek. De kelders zijn uitgerust met de modernste technologie, maar de wijnen – modern, fruitig en soepel verraden allerminst hun Catalaanse herkomst.

 

In 2007 startte Ramon Roqueta Segalés zijn persoonlijke project: Celler LaFou in Terra Alta, dit is het zuidelijkste puntje van Catalunya en is één van de meest authentieke kwaliteitswijngebieden in Spanje. De wijngaarden van LaFou beslaan 60 hectare en liggen op een hoogte van 350-500 meter. Dit jaar begon de oogst voor de witte druiven eerder dan normaal vanwege intense hitte in de afgelopen weken zonder regenval. Om de aromatische expressie en zuurgraad in de druiven te waarborgen zijn de witte grenache en syrah al binnengehaald. De afgelopen dagen is de temperatuur gezakt waardoor de rode druiven rustig kunnen doorrijpen. De planten én de druiven verkeren in goede condities. De algemene voorspelling voor dit oogstjaar is uitstekend, speciaal voor de witte wijnen. Rood moet nog blijken, maar het aromatisch profiel ziet er veelbelovend uit.

Wijnhuis Abadal werd in 1983 opgericht door Valenti Roqueta en ligt in het kleine wijngebied Pla de Bages in het uiterste noordoosten van Catalunya. Hij maakt wijnen waar het unieke karakter en terroir van de streek volledig in terugkomen. Ook hier is de oogst vanwege de hitte voor de witte variëteiten eerder begonnen om de aromatische expressie en zuurgraad te behouden. De chardonnay en sauvignon blanc zijn al geoogst en de macabeo wordt deze week binnen gehaald. Voor wat betreft de rode varianten is de tempranillo al geoogst en ze zijn bezig met de merlot. Vanwege lagere temperaturen in de afgelopen dagen kunnen de druiven voor de late harvest wijn nog even blijven hangen. Ook hier zijn de voorspellingen voor de witte wijnen uitstekend en voor de rode wijnen ziet het er vooralsnog goed uit.