Onze Prinz Hallgartener Riesling Kabinett Trocken 2013 en onze Domaine de Grangeneuve La Truffière 2012 van oude syrah-stokken van  krijgen in het laatste nummer van Winelife mooie recensies. Riesling is een druif die door zijn hoge zuurgraad goed kan ouderen en dan mooie complexe aroma’s ontwikkelt. En ook syrah is een karaktervolle druif die, zeker van oude stokken, het terroir waarop hij groeit helemaal in de smaak van de wijn kan laten terugkomen.

Winelife’s themanummer “The Vintage Issue” is helemaal gewijd aan wijnen die pas na (enkele) jaren hun volledige smaakpalet prijsgeven. Door veel wijndrinkers wordt ten onrechte gedacht dat dit voor alle wijnen geldt en dat wijnen dus per definitie beter en lekkerder worden naarmate je ze langer laat liggen. De werkelijkheid is dat verreweg de meeste wijnen tegenwoordig helemaal niet geschikt zijn om te bewaren, maar direct gedronken moeten worden. En niet omdat die wijnen slechter zouden zijn dan bewaarwijnen, maar omdat de meeste consumenten nu eenmaal graag een fles wijn kopen met de bedoeling die nog dezelfde dag – of week – op te drinken. En dan willen we helemaal geen wijn die misschien nog gesloten is of strenge zuren of tannines bevat, maar gewoon een die al meteen op dronk is en een toegankelijke, sappige, vaak fruitige smaak heeft. Vandaar dat de meeste wijnen vandaag de dag zo gemaakt worden dat ze meteen na botteling gedronken kunnen worden.

Toch is het leuk om zo nu en dan wel eens geduld op te brengen en een wijn die daarvoor geschikt is, de tijd te geven om rustig op dronk te komen. De beloning voor het lange wachten is dan een wijn met veel smaakdiepgang, meer gelaagdheid en vaak meer karakter en complexiteit dan wijnen die direct na de botteling op dronk zijn. Een wijn die je bij iedere slok verrast met nieuwe smaaknuances. Deze smaakdiepgang geldt niet alleen voor wijnen die langer bewaard moeten worden, maar ook voor wijnen die gemaakt worden van oude druivenstokken. De wortels van deze stokken hebben jarenlang de tijd gehad om diep in de bodem door te dringen en zo allerlei mineralen en smaakstoffen op te nemen die we in de uiteindelijke wijn terug proeven.

Zowel de Hallgartener Riesling Kabinett Trocken 2013 van Prinz als La Truffière 2012 van Domaine de Grangeneuve zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Lees hieronder de beoordelingen in Winelife van deze wijnen.

syrah

riesling