Chenin blanc en Zuid-Afrika zijn met elkaar verbonden. Het is de meest aangeplante druif van het land en enkele van ’s werelds beste chenins komen hier vandaan. Om dit te onderstrepen is in Zuid-Afrika de Chenin Blanc Association opgericht, die jaarlijks de 10 beste chenin blancs van het land onderscheidt.

Dit jaar is Simonsig voor het tweede opeenvolgende jaar bekroond. De Top 10 Chenin Blanc Challenge Award werd uitgereikt aan de meest prestigieuze witte wijn van het domein: Chenin avec Chêne.

challenge-logo15-sml

 

De wijn werd in het jury rapport omschreven als: A striking wine showing peach and apricot, honey and spice. Rich and intense but balanced by fresh acidity, the finish long and savoury. Plenty of character. 

Simonsig Chenin avec Chêne wordt gemaakt van de oudste chenin blanc wijngaard van het domein, die in 1986 is aangeplant. De fermentatie van de wijn vindt plaats in 400 liter Frans eiken vaten. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een klein gedeelte Hongaars hout. Het rijpingsproces duurt 10 maanden. De meeste vaten worden voor de tweede of derde keer gebruikt. 6% van de wijn krijgt geen houtopvoeding, hierdoor behoudt de Chenin avec Chêne frisheid naast complexiteit.

Simonsig is een familiebedrijf uit Stellenbosch met een rijke historie en een pioniersfunctie binnen de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Het wijnhuis bracht als eerste een Vonkelwijn op de markt. Zuid-Afrika’s antwoord op Champagne. De dagelijkse leiding van Simonsig Estate is in handen van de broers François en Johan Malan: tiende (!) generatie wijnmakers.

Klik hier voor verkoopadressen.