Een jaar als vintage uitroepen, dat doen porthuizen niet zomaar. Het gebeurt alleen op basis van de superieure kwaliteit van de oogst. Gemiddeld komen porthuizen drie keer per decennium met een vintage port. De traditie schrijft voor dat ze hun vintage bekendmaken op Saint Georges Day, dat op 23 april valt. Dat is dus ook nu gebeurd.

“Met grote trots kan ik u meedelen dat wij een Vintage Portwijn zullen uitroepen: de Taylor’s Quinta de Vargellas 2022!”

ADRIAN BRIDGE

Wat was 2022 voor jaar? Adrian Bridge, Managing Director van Taylor’s: “De vintage ports van 2022 zijn het resultaat van een zeer droog en heet groeiseizoen, dat werd onderbroken door een zeer welkome regen aan het begin van de oogst. Het unieke karakter van de wijngaard van Quinta de Vargellas komt duidelijk tot uiting in de wijnen van 2022 en we vonden het dan ook gepast om dit jaar als single quinta vintage te bottelen.”

Een van de warmste jaren ooit

David Guimaraens, hoofdwijnmaker bij Taylor’s, denkt dat ze zich oogstjaar 2022 nog lang zullen heugen. Het was een van de warmste jaren ooit in de Douro.

Het oogstjaar begon extreem droog. Pas in maart viel er een beetje broodnodige regen. Begin juni overspoelde de eerste hittegolf de wijngaarden, waarbij temperaturen van meer dan 40 graden Celsius werden gemeten. Er zouden er nog vele volgen. De hitte bereikte een piek op 14 juli, toen Pinhão de eer had de hoogste temperatuur in het land te kunnen meten: 46,5 °C. Als gevolg van de extreme temperaturen vond veraison pas plaats in de laatste week van juli.

Op 3 september begon de oogst in Vargellas. De zeer kleine bessen hadden een goede sap-schilverhouding. Na een regenbui op 6 september kregen de druiven dan ook nog een belangrijk laatste zetje. “De oogst op Quinta de Vargellas was een van de gezondste die we in jaren hebben gezien”, vat David samen.

Lagares vol mensen

Ook om een andere reden is 2022 een memorabel jaar geweest voor Taylor’s: “Na twee jaar Covid was het heerlijk om de lagares weer vol mensen te zien! Dit is de manier waarop geweldige vintage ports worden gemaakt”, meldt het porthuis enthousiast.

Proefnotities

Enthousiasme is ook het woord dat de beschrijving van de Taylor’s Quinta de Vargellas Vintage 2022 aankleeft. De wijn belooft een unieke uitbundigheid, veel kracht, kersenaroma’s, karakteristieke viooltjesgeuren, tonen van verse zwarte bes en ‘een kus’ van citrus en kweepeer. Verder spreekt het porthuis ook van finesse, elegantie en een perfecte balans. Een fijne single quinta Vintage Port en een echte Vargellas-wijn, concluderen de makers. De wijn wordt in beperkte oplage gebotteld.