Adrian Bridge

A 125 Year Journey in time, omschrijft Taylor’s deze port zelf. 1896 was een van de beste vintages van de negentiende eeuw. En… toevallig of niet, 1896 was ook het jaar waarin Taylor’s zijn topwijngaard Quinta de Vargellas aankocht. Voor de 1896 Single Harvest Tawny Port selecteerde Taylor’s een aantal kostbare, zeer oude vatgerijpte ports uit zijn lodges in Vila Nova de Gaia. Onder deze ports bevindt zich ook een aantal parels die door de familie voor speciale gelegenheden als limited editions werden geproduceerd.

Eerder bracht Taylor’s al enkele zeer oude limited edition tawny ports op de markt, maar nu is het de beurt aan de unieke 1896 Single Harvest Tawny Port. Na 125 jaar houtrijping heeft deze port een welhaast magische kwaliteit en rijkdom ontwikkeld, niet te vergelijken met de weinige andere ports die een vergelijkbare leeftijd hebben weten te bereiken. Deze limited edition port is in alle opzichten de overtreffende trap van eerdere exclusieve tawny ports en werkelijk uiterst zeldzaam: er zijn wereldwijd slechts 1700 flessen van beschikbaar. Taylor’s 1896 Single Harvest Tawny Port is opnieuw een must have voor de ware portliefhebbers en -verzamelaars!

Adrian Bridge, Managing Director van Taylor’s, zegt vol trots: “The launch of a wine as old, valuable and unique as this one occurs only a handful of times in a generation. It is by its nature a historic event in its own right which Taylor’s is proud to share with wine collectors and connoisseurs of rare wines.” En: “Savouring such a wine is a once in a lifetime experience.” 

Taylor’s 1896 Single Harvest Tawny Port is gebotteld in een elegante, op maat gemaakte karaf van Schots kristal, die op zijn beurt wordt gepresenteerd in een luxe handgemaakte kist van kersenhout. Zowel de kist als de karaf zijn prachtige voorbeelden van vakmanschap en oog voor detail. Iedere kist is bovendien voorzien van een officieel certificaat dat persoonlijk is ondertekend door Adrian Bridge.

Taylor’s 1896 Single Harvest Tawny Port heeft een mahonie kleur met olijfkleurige nuances en is van een magische kwaliteit met ongelooflijk veel diepte, compactheid en concentratie. Als eerste ontwaar je de rijke en verleidelijke geuren van zwarte koffie en zoethout, waarna complexe tonen van cederhoutzaagsel, gedroogde rozenblaadjes, venkel, eucalyptus, zwarte peper en vanille samen voor een warm en een intrigerend aromapalet zorgen. De smaak is rijk, rond en fluweelzacht met een indrukwekkende concentratie en volume. De zoetheid wordt perfect gebalanceerd door verfrissende zuren. Je proeft romige koffie en butterscotch gecombineerd met levendige citrus en sinaasappelschil. De afdronk is ongekend lang en de rijke, volzachte smaken blijven nog lang na de laatste slok in de mond aanwezig.