Dit gebeurde geheel volgens traditie op Saint Georges Day op 23 april 2020. Eigenlijk wordt er gemiddeld maar drie keer per decennium een vintage port uitgebracht, maar de kwaliteit van 2018 was zo goed dat besloten werd om ook dit oogstjaar tot Classic Vintage te verklaren. Dat de ports nu pas op de markt komen, heeft te maken met de beperkingen die ook op het gebied van handel optraden als gevolg van de Corona-crisis.

2018 was bepaald geen gewoon jaar. Najaar en winter 2017 waren ongewoon heet en droog en de Douro leed hier aanzienlijk onder. In maart 2018 begon het gelukkig stevige te regenen en werden alle reserves aangevuld. Tot eind juni bleef het koel en vochtig met nog een paar hagelbuien eind mei die voor schade zorgden in een deel van de wijngaarden. De groei en bloei liepen hierdoor in totaal drie weken achter op 2017. Een droge en warme juli- en een ronduit hete augustusmaand met temperaturen boven de 44°C zorgden voor een inhaalslag. Ondanks de schommelingen rijpten de druiven gelijkmatig en kon er in september in warm en zonnig weer geoogst worden. De rendementen waren laag, maar de ports zijn volgens wijnmaker David Guimaraens “elegant en gelaagd met fris fruit, mooie zuren en een intense kleur”.

Taylor’s managing director Adrian Bridge over vintage 2018:

“Although a Classic declaration normally only happens about three times a decade, the exceptional run of years has meant that Taylor’s has been able to make a third in a row. This is very unusual but our principle is that we declare a Classic Vintage when the quality is there.”

Proefnotities Taylor’s en Croft Vintage Port 2018

Taylor´s Vintage 2018

Indrukwekkend en complex met rijpe tannines, diepe aroma’s en gelaagd fruit

Indrukwekkende zwartpaarse kleur met een paarse fonkeling. De geur is overweldigend met intens bosfruit zoals bramen en zwarte bessen, en op de achtergrond kersen en mokka. Het fruit is zoals altijd bij Taylor’s verfijnd en “gefocust”, maar het oogstjaar lijkt er een extra laag en gewicht aan toegevoegd te hebben. Viooltjes, rozenblaadjes en wilde munt zorgen voor een extra dimensie. De smaak is diep, vol en complex met verfijnd fruit en rijpe tannines die zorgen voor precies de juiste structuur en een spannende, eindeloze afdronk.

James Suckling

“Very attractive dried fruit with hints of stems and fresh herbs. Violets and dark berries, too. Full-bodied with a dense center palate of fruit and intense, chewy tannins. Yet, there’s polish and refinement to the texture. Relatively dry and precise at the finish. Reminds me of 1980, but with much better polish to it. Wait until at least 2027 to take a look.”

96 punten

James Molesworth van Wine Spectator Insider Weekly

“Remarkably harmonious already, with a beautiful display of unadulterated blueberry, blackberry and plum sauce favors that fan out, while anise, ganache and cassis accents fill in. So lush and seductive through the finish, it’s nearly drinkable. But just wait. Best from 2030 through 2050.”

96 punten

Croft Quinta da Roêda Vintage 2018

Intens, rijk en verleidelijk met rijp fruit en mooi geïntegreerde tannines

Zwartpaars en verleidelijk met weelderig rood fruit in de geur, typisch voor Roêda. Daarnaast zorgen de intense aroma’s van bosfruit voor finesse en focus. Het fruit is “verpakt” in tonen van balsamico, munt en eucalyptus. De smaak is aanvankelijk rond en rijk met een fluwelen textuur, maar dan volgen ook de uiterst verfijnde zuren en prachtig geïntegreerde tannines die voor een pittige, levendige afdronk zorgen. De afdronk is lang en krachtig met frisse rode bessen. Ondanks zijn weelderigheid uiterst elegant en ingetogen.