Geheel volgens traditie zijn porthuizen Croft en Taylor’s vandaag op Saint Georges Day (23 april) naar buiten getreden met de verklaring van een nieuwe Classic Vintage. Goed nieuws: de Vintage 2017 is niet alleen officieel een feit, maar ook nog eens van buitengewone kwaliteit.

Hoofd-wijnmaker David Guimaraens komt superlatieven tekort voor de opmerkelijke kwaliteit en potentie van de Vintage van 2017. Guimaraens over de Taylor’s Vintage: “The old vineyards at Vargellas produced truly magnificent results. The beautifully ripened grapes have produced dense, firmly structured wines, quite reserved at this early stage but with impressive depth and reserves of aroma.” Over de opbrengst bij Croft is hij eveneens vrij uitgesproken: “We will remember 2017 as a year in which the old vineyards at Quinta da Roeda produced truly exceptional results.”

Mede door toedoen van die exceptionele kwaliteit kondigden zowel Taylor’s als Croft aan dat ze hebben besloten om van de 2017 een extra Vintage uit te brengen. Voor Taylor’s betekent dit de zeldzame 8e uitgave van de Quinta De Vargellas Vinha Velha en bij Croft is voor de allereerste keer een speciale Vintage uitgebracht onder de naam Serikos. Deze is vervaardigd met druiven van Croft’s belangrijkste bezit Quinta da Roêda, beroemd vanwege zijn imponerend oude stokken. Beide zeldzame wijnen zijn vanaf het moment van dit schrijven al zonder enige twijfel echte collector’s items geworden.

Bij de ontwikkelingen in de wijngaard was lopende het jaar in grote lijnen eenzelfde patroon te zien. De intense droogte tijdens voorjaar en zomer hebben de (oude) stokken hard aan het werk gezet en, mede dankzij een mildere maand augustus, gezorgd voor een opmerkelijke kwaliteit van de druiven. In alle gevallen werd uitzonderlijk vroeg gestart met de oogst. Eind augustus en begin september werd bij zowel Taylor’s als Croft al begonnen met de pluk. Leuk detail: De laatste keer dat ze bij Taylor’s zo vroeg startten met oogsten was in 1945. Dat jaar staat vandaag de dag nog steeds te boek als een van de beste vintages ooit…

BINNENKORT STARTEN WE BIJ KWAST WIJNKOPERS MET DE VOORVERKOOP VAN DEZE VINTAGE PORTS.