‘Aan de voet van de bergen’, dat betekent de naam van de noordwestelijke streek Piëmonte. In het hart van de streek ligt het wijnhuis Gaja, zij maken wijnen van absolute topklasse. De familie Gaja zoekt continu naar de allerbeste kwaliteit voor al hun wijnen. Daardoor zijn zij één van de meest imposante wijnproducenten van Italië. Het zijn inmiddels de dochters Gaia en Rosanna die samen met hun broer Giovanni langzaam het roer overnemen van hun vader Angelo Gaja.

 

  • Alteni de Brassica 2016

In deze voorverkoop bieden wij u ook de uitzonderlijke Alteni de Brassica uit de DOP Langhe aan. De naam Alteni stamt af van kleine stenen muren die de wijngaard omringen en Brassica staat voor de prachtige fleurige gele bloemen die er groeien. De wijngaarden liggen in Treisa en Serralunga d’Alba en hebben een westelijke, noordwestelijke en oostelijke positie. Deze wijn is gemaakt van sauvignon blanc met een gedeeltelijke houtopvoeding.

In de geur komen fruitige tonen van grapefruit, papaya en peer naar voren met een hint van specerijen. De wijn heeft een goede, complexe structuur en is enorm fris van karakter.

 

  • Darmagi 2015

Darmagi is een single vineyard wijn uit de DOP Langhe, nabij het huis van Gaja. De wijngaard heeft een zuidelijke ligging op 280 meter boven zeeniveau. Hij is gemaakt van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Het was de eerste cabernet sauvignon die in de regio werd aangeplant nadat de phylloxera vastatrix de wijngaarden had vernietigd. De naam Darmagi betekent: ‘oh wat zonde!’ Dit is een uitspraak van Angelo’s vader Giovanni omdat er in de wijngaard niet meer de traditionele nebbiolo werd verbouwd.

De wijn heeft een ingetogen neus met aroma’s van paprika, drop, cassis en zwarte bessen. Rond in de smaak met een opmerkelijke structuur, prachtige finesse in de afdronk en heeft tonen van rode appel en anijs.

 

Oogstjaar Barbaresco 2015: een warm uitnodigend jaar met veel fruitexpressie

Het jaar 2015 kenmerkt zich door een milde winter, regenachtige lente en een gestage groei van de druiven van juli tot midden augustus. In de verschillende wijngaarden vond een gelijke rijping plaats. Dit resulteerde in rode wijnen met een vriendelijke tannine-structuur, goede balans tussen de zuren en alcohol en een intense afdronk.

 

  • Barbaresco 2015

Het paradepaardje van Gaja is nog altijd hun fantastische Barbaresco. De nebbiolodruiven komen van 14 verschillende wijngaarden in de gemeente Barbaresco. De wijngaarden liggen tussen de 250 en 330 meter boven zeeniveau en de stokken zijn gemiddeld 40 jaar oud. De druiven worden afzonderlijk gefermenteerd en rijpen voor 12 maanden in eikenhouten vaten. Na het maken van de blend rijpt de wijn nogmaals 12 maanden. De wijn is een pure expressie van de 14 verschillende terroirs: complex en gebalanceerd.

Barbaresco 2015 is floraal in de neus met geuren van rozenblaadjes en marsepein gevolgd door diepere geuren zoals anijs, zwarte peper en tabak. In de mond enorme fruitconcentratie van rood en zwart fruit zoals rode kersen, bloedsinaasappel en pruimen. De wijn heeft compacte tannines met mooie lengte en goede zuren.

 

Oogstjaar Barolo 2014: fris bouquet, fijne en rijpe tannines, grote drinkbaarheid

Het jaar 2014 wordt in de boeken omschreven als een uiterst complex maar tegelijkertijd het meest verrassend van de afgelopen 10 jaar. Het begon met een milde winter en droge lente waardoor de vruchtzetting 10 dagen eerder verliep dan normaal. Een natte, vochtige zomer vereiste veel werk in de wijngaarden, gevolgd door een droger en kouder begin van september. Tijdens de 2e helft van september scheen de zon en werden de druiven fenolisch rijp voor de oogst.

 

  • Conteisa 2014

De wijngaard Conteisa ligt in het gebied Cerequio in de gemeente La Morra. In het Piëmontese dialect refereert het woord Conteisa naar een lange strijd die gedurende 100 jaar werd gevoerd tussen de 2 gemeentes La Morra en Barolo over het gebied Cerequio. Uiteindelijk werd er in het jaar 1275 een overeenkomst getekend en behoort het gebied tot de gemeente La Morra. De wijngaard heeft een zuidelijke positie en ligt op 380 meter boven zeeniveau. De stokken zijn gemiddeld 65 jaar oud. Na de fermentatie en schilinweking van ongeveer 30 dagen, rijpt de wijn 30 maanden in eikenhouten vaten.

Conteisa 2014 heeft een florale neus met rozenblaadjes en violen en tonen van paardenbloem en wierook komen naar voren. In de mond rode kersen, aardbeien, frambozen, thijm en anijs. Gepolijste tannines en zuivere balans in de zuren geeft een mooie structuur in de wijn.

 

  • Sperss 2014

In de gemeente Serralunga ligt de wijngaard Sperss. In het Piëmontese dialect betekent Sperss ‘nostalgie’ en refereert naar de jeugd die Angelo’s vader Giovanni had in Serralunga. De wijngaard is gevormd als een amfitheater op een zuid- en zuidwestelijke positie op 370 meter boven zeeniveau. De stokken zijn gemiddeld 50 jaar oud. Na de fermentatie en schilinweking van ongeveer 30 dagen, rijpt de wijn 30 maanden in eikenhouten vaten.

Sperss 2014 heeft een klassieke neus, een beetje aards met pure tonen van tabak en kolen. De wijn heeft een mooie spanning en enorme fruitconcentratie met zoete rode bessen, frambozen, wilde aardbeien, pruimen, bloedsinaasappel en drop. De wijn is fris met een goede balans tussen de zuren en tannines.

 

KLIK HIER VOOR DE UITGEBREIDE PROEFNOTITIES EN VOOR DE OOGSTRAPPORTEN

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DE WIJNEN VAN GAJA UIT PIEMONTE EN VOOR DE VERKOOPADRESSEN