Na een herfst die tot half juni (!) duurde gaan we er eindelijk weer op uit om van de zon te genieten. Wat ons betreft hoort daar een fijne wijn bij. Niks ingewikkelds, gewoon een lekkere fles gekoelde witte wijn voor de nodige verfrissing, of een soepele rode wijn voor bij het lekkers op de barbecue. Of anders nemen we een heerlijke rosé mee naar buiten. Maar welke precies?

Strandgangers

Met altijd een verkoelend windje en het geluid van de deinende zee is het heerlijk toeven aan het strand. Af en toe een frisse duik in de zee en je dag kan niet meer stuk. In de koelbox? De naam verraadt het al: de Duo des Mers Sauvignon/Viognier. Fris en stuivend met appel, citroen en rijpe ananas. Portie kibbeling erbij en klaar!

Ruimte voor nog een fles? Neem dan ook de Ramón Roqueta Rosado mee. Die is lekker expressief met rijpe frambozen en aardbeien. Als dat niet zomers is! Voor een extra fijne stranddag kun je vast nog wat charcuterie in de koelbox kwijt.

BBQ-toppers

Tuurlijk kun je het hele jaar door barbecueën, maar niks verslaat die lange, lome zomeravonden met vrienden bij de BBQ. Goed stuk vlees erop, goed glas wijn erbij. En daar komt de Chileense Viu Manent Cabernet Sauvignon Reserva kijken. Fris, rijk en kruidig met rijpe pruim, zwarte bes en peper. Topavond!

De De Moya Justina Bobal uit het Spaanse Valencia is (deels) gemaakt van de lokale druif bobal. Weer eens wat anders! Het rijpe rode fruit van deze allemansvriend komt licht gekoeld het best tot zijn recht en de kruidigheid vráágt om vlees van de BBQ.

En als je geen vlees op de BBQ legt? Dan is er deze Cabriz Rosé, uit Portugal en gemaakt met lokale druiven touriga nacional en alfrocheiro. Intens, fris en fruitig met aardbei, framboos en blauwe bessen. Voor bij de vispakketjes, gevulde portobello’s, kip- en groentespiezen, maiskolven en al het andere geroosterde spul.

Picknickvrienden

Wijn hoort bij een picknick als boter bij brood. Die moet je trouwens ook niet vergeten in te pakken. Net als de Ramón Roqueta Tempranillo, met z’n romige structuur en smaken van rijp fruit. Dit is dé wijn voor bij je pastasalade, bulgursalade of peulvruchtensalade.

Quiche Lorraine – of een variant met bijvoorbeeld broccoli en zalm of olijven en feta – doet het altijd goed op een picknick. Wij tippen er de Viu Manent Chardonnay Reserva bij, want die is lekker sappig en fruitig met aroma’s van meloen, ananas, grapefruit en citrus.

Iets totaal anders maar net zo gezellig is de De Moya Tibó Merseguera. Gemaakt van de lokale druif merseguera – het best bewaarde geheim van wijnregio Valencia – en een beetje gewürztraminer. Oranjebloesem, acacia, toast en een klein vetje; wij drinken deze wijn met Aziatische gerechten. Ook tijdens de picknick, want Thaise viskoekjes, Vietnamese summer rolls en Koreaanse gimbap zijn zo ingepakt.

Op de boot

Het is nergens fijner afkoelen dan op het water. Heb je zelf geen boot, maak dan vrienden. Jij neemt de wijn wel mee. Zoals de Ramón Roqueta Macabeo/Chardonnay, mineralig en fris met wit fruit, structuur en lengte. Je hoeft er niet bij te eten, maar het is misschien wel zo verstandig. Neem wat goed brood mee en een lekkere dip, hummus of baba ganoush bijvoorbeeld. Kan ook prima bij de L’Auréole Rosé. Die is zachtfris en fruitig met zoete kersen, rijpe aardbeien en laurier. Zin in meer luxe? Vergeet dan vooral de zeevruchten niet.