Aan het einde van de zomer zien in Duitsland de nieuwe Grosses Gewächs (GG) wijnen van de VDP het licht. Tijdens de prestigieuze première in Wiesbaden werden dit jaar de witte wijnen van 2020 en de rode van 2019 gepresenteerd. Plus een aanzienlijk aantal van de jaren daarvoor. Gerenommeerde wijnkenners uit de hele wereld kwamen ze beoordelen. Op 1 september start officiëel de verkoop van Grosses Gewächs-wijnen.

De eerste proeverij van de afgelopen warme oogstjaren belooft wijnen met een fijne spanning, frisheid en finesse. Door de gebruikte gezonde en rijpe druiven zijn ze ook helder, precies, intens en elegant. Een hoop termen op een rij waarmee we vooral willen aansporen om zelf te gaan proeven! Overigens zijn deze sterke exemplaren ook bij uitstek geschikt om nog jarenlang in de fles verder te laten rijpen.

De herkomstgebieden en liefdevolle handen van wijnmakers Seeger en Prinz maken hun Grosses Gewächs-wijnen tot juweeltjes. Weingut Seeger uit Baden levert complexe gastronomische wijnen van de Burgunder-druiven en van de Blaufränkisch. Weingut Prinz uit de Rheingau blinkt uit in krachtige, mineralige rieslings van speciaal geselecteerde wijngaarden.

2020 was het derde zonnige jaar op rij, met zeer gezonde druiven die een ideale rijpheid bereikten. Zowel in Baden als in de Rheingau leverden de droge oogstjaren 2019 en 2020 wel lagere rendementen op, doordat de trossen tussentijds werden uitgedund, maar van hoge kwaliteit. Want hoe minder druiven gevoed hoeven te worden, hoe sterker ze zijn. De families Seeger en Prinz zijn heel tevreden over hun wijnen. 

Download hieronder meer informatie over de oogstjaren 2019 en 2020 en voor de proefnotities van Grosses Gewächs-wijnen van Seeger en Prinz