De witte Biface van Despagne en Sauternes van Château Violet zijn tijdens de Winterwijnentest van De Telegraaf in de prijzen gevallen. Biface eindigde zelfs op nummer 1 in de categorie wit. Voor de Winterwijnentest proefde een vijftal wijnexperts * een serie wijnen uit Bordeaux. Het motto: “Bordeaux kun je het hele jaar drinken, maar in de winter komt de elegante en verfijnd kruidige stijl misschien wel het beste tot zijn recht”.

DESPAGNE BIFACE SAUVIGNON-SÉMILLON

Nummer 1 in de categorie witte Bordeaux

Biface van de familie Despagne is onderdeel van de vorig jaar gelanceerde Esprit Libre-serie: pure wijnen zonder houtrijping, bevrijd van het label en de regels van de AOP Bordeaux. Het is een blend van de meest aromatische sauvignon uit de wijngaarden en een full-bodied, fruitige sémillon uit oude wijngaarden. Het resultaat is een eerlijke, gebalanceerde  wijn waar de ziltigheid van de bodem prachtig in terugkomt.

De witte Biface is geboren toen Thibault op een ochtend door de wijngaard liep en een handbijl -biface in het Frans – vond uit het Paleolithische tijdperk zo’n 150.000 jaar geleden. Hij werd overvallen door een emotie toen hij zich realiseerde dat zijn voorvaderen leefden op diezelfde kalkrijke bodem die zijn wijnen hun typerende smaak geven. Hij besloot zijn witte wijn ernaar te vernoemen.

Het proefpanel: “Spetterend, peer, kruisbessen, bloemen, sappig, opwekkend, fijne zuren, mild en rijk.”

CHATEAU VIOLET SAUTERNES

Nummer 2 in de categorie zoete Bordeaux

De Sauternes van Château Violet is een prachtig voorbeeld van een zoete wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door edele rotting  – pourriture noble op zijn Frans. Deze “rotting” wordt veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea die via wind en water op de druiven terecht komt. Pourriture noble is geen echte rotting, maar zorgt ervoor dat de druiven poreus worden, waardoor ze heel geleidelijk aan vocht verliezen. Hierdoor vindt er concentratie plaats: het suikergehalte, de smaakstoffen en aroma’s nemen toe, terwijl ook de frisse zuren behouden blijven. Botrytis geeft daarnaast een specifiek aroma dat aan gekonfijte sinaasappel doet denken.

In Sauternes, het deel van Bordeaux waar de gelijknamige wijn van Château Violet vandaan komt, zijn de omstandigheden perfect voor edele rotting. De ochtendnevel boven het riviertje Cirons creëert een uniek klimaat dat dit proces mogelijk maakt.

Het proefpanel: “Honing, abrikozen, fijne botrytis, mandarijn, rijk, zoet, spanning, zuren, frisheid, elegant.”

* Het proefpanel bestond uit Ronald de Groot (hoofredacteur Perswijn), Johan Kragtwijk (sommelier van het jaar, restaurant Karel V). Nienke Munnik (vinoloog), Marga van Winsen (Rhône Value Wines en Pieter Nijdam (wijncolumnist De Telegraaf).