Toen Giovanni Gaja eind oktober in Nederland was voor een masterclass, lichtte hij al een tipje van de sluier op: de eerste Gaja-wijn uit Sicilië zouden we in het voorjaar van 2020 kunnen verwachten. En nu is het zo ver! De Gaja Idda Etna Rosso 2018 is gebotteld en vanaf september in zeer beperkte oplage beschikbaar.

Zuidelijke Etna

Idda is het Siciliaanse woord voor ‘zij’ en verwijst naar de Etna, door de plaatselijke bevolking met ontzag Idda genoemd. Ook Angelo Gaja is sinds zijn eerste bezoek aan de Etna in de jaren ’90 gefascineerd door de slapende reus die soms wakker wordt en dan flink kan grommen. Pas toen hij 2015 Alberto Graci ontmoette, een wijnproducent op de zuidelijke uitlopers van de Etna, werd zijn nieuwsgierigheid opnieuw gevoed. Nieuwsgierigheid naar de plaatselijke cultuur, het land en natuurlijk vooral het potentieel voor wat betreft wijnproductie.

De vulkaan dicteert

Gaja heeft bewust gekozen voor de zuidelijke hellingen, omdat daar nog maar weinig wijnbedrijven zitten – verreweg de meeste wijnproducenten zitten op de inmiddels zeer gecultiveerde noordelijke hellingen. Het gebied is nog maar nauwelijks in kaart gebracht dus er valt nog van alles te ontdekken. En daar houden pioniers zoals Gaja natuurlijk van…. Maar één ding staat vast: de zuidelijke Etna heeft een ongelooflijk potentieel voor met name witte wijn, maar ook elegante rode wijnen. En in die liefde voor elegante en intrigerende wijnen hebben Angelo Gaja en Alberto Graci elkaar gevonden. De Etna heeft de hoogst gelegen wijngaarden van Europa, dus ook met de huidige klimaatverandering zullen er nog tot ver in de toekomst frisse en elegante wijnen gemaakt kunnen worden.

Het samenwerkingsproject van Angelo Gaja en Alberto Graci is nog maar net begonnen en beide heren wachten met spanning af wat de Etna voor hen in petto heeft. Nederigheid is op zijn plaats, ze zijn zich er allebei van bewust dat de Etna haar eigen wil heeft en het karakter van de wijnen altijd zal blijven dicteren: “Wij volgen slechts de vulkaan”.

Idda Etna Rosso 2018

Niettemin is Idda Etna Rosso 2018 alvast een geweldige wijn! Gemaakt van 98% nerello mascalese en 2% nerello cappuccio, afkomstig van wijngaarden op 700 à 800 meter hoogte. De druiven worden vergist in zowel betonnen als eikenhouten vaten en de wijn rijpt dan nog 24 maanden in beton en eikenhout.

VAN GAJA IDDA ETNA ROSSO 2018 IS VANAF SEPTEMBER EEN ZEER KLEINE HOEVEELHEID VERKRIJGBAAR BIJ KWAST WIJNKOPERS.