Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar Thomas Seeger brengt deze filosofie helemaal tot leven met zijn Duitse Bourgogne-stijl wijnen. Internationaal worden zijn wijnen dan ook vaak gelauwerd. Per april 2022 mogen wij drie nieuwe Seeger-wijnen aan ons assortiment toevoegen en daarom vertellen we je graag meer over Thomas Seeger, zijn filosofie en zijn prachtige wijnen.

Weingut Seeger

Weingut Seeger ligt in de meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, Baden. Hier maakt de familie Seeger al sinds 1707 wijn van voornamelijk burgunder-druiven. In 1985 nam Thomas Seeger het stokje over als twaalfde generatie wijnmaker. Omdat hij zich destijds geen dure Bourgogne wijnen kon veroorloven, besloot hij ze zelf maar te maken – en met succes.

Met 12 hectare is hij één van de kleinere wijngaarden van het land. Thomas heeft het eeuwenoude wijnhuis van de familie naar de top van Duitsland geleid. Niet met miljoeneninvesteringen, maar met veel talent en doorzettingsvermogen.

Weingut Seeger

“De Houdini van het houtgebruik”

Het geheim van een Seeger wijn? Een perfecte balans tussen aroma’s van fruit en hout. Wijngids Falstaff noemde Seeger al eens “de Houdini van het houtgebruik” vanwege zijn magische kunsten die ervoor zorgen dat zijn wijnen zich altijd van hun beste kant laten zien – met of zonder houttonen.

Seeger koopt dan ook niet zomaar getoaste wijnvaten in. Drie tot vier weken voor de oogst geeft hij aan de kuiper door wat voor toasting hij dat jaar wil hebben, wat vrij laat is volgens Duitse begrippen. Hiermee creëert hij zijn eigen, speciale toasting die de grote kracht achter de wijnen van Weingut Seeger zijn.

Duurzaam wijn maken zonder label

Op de labels zal je het niet terugvinden, maar Weingut Seeger werkt zo natuurlijk mogelijk. Zo maken ze geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers. Bij Weingut Seeger laten ze de natuur zijn gang gaan door zo min mogelijk in te grijpen, oftewel: “Wat Seeger anders doet, is wat hij niet doet.”

Daarnaast is Thomas van mening dat druiven altijd rijp moeten zijn en heeft hij in mindere jaren liever een kleinere oogst van goede kwaliteit. Strikte opbrengstbeperking, selectieve handoogst en duurzame teelt geven de wijnen volheid en structuur.

Nieuwe wijnen Weingut Seeger per april 2022

Per april 2022 mogen wij een drietal nieuwe wijnen van Weingut Seeger in ons assortiment verwelkomen. We geven je graag een sneak preview.

Weingut Seeger-Sauvignon-Blanc-S-Leimener-Herrenberg

Erste Lage Sauvignon Blanc ‘S’ Leimener Herrenberg

‘S’ staat bij Weingut Seeger voor Selektion en geldt voor wijnen die aan strengere criteria moeten voldoen: een selectieve druivenoogst, een langere vergisting en/of rijpingstijd. Deze Sauvignon Blanc S is afkomstig van de Leimener Herrenberg, één van Seegers’s kwaliteitswijngaarden. Met aroma’s van zwarte bes, ananas, vlierbes en een tikje mineraliteit is dit een heerlijke wijn voor bij geitenkaas, paprikasalade of witvis.

Weingut Seeger-Cuvee-GeorG-weisswein

Cuvée ‘GeorG’ Trocken

Cuvée GeorG Trocken is een eerbetoon aan de grootvader van Thomas Seeger, Georg Seeger. Deze Cuvée wordt gemaakt van chardonnay, grau- en weißburgunder en auxerrois. Denk aan smaken als meloen, abrikoos en peer met vanille en karamel. Hele complexe wijn met een lange afdronk. Heerlijk om nu te drinken maar deze wijn kun je ook zeker nog even wegleggen om over een paar jaar van te genieten.

Weingut Seeger Cuvee NaaN rotwein

Cuvée ‘NaaN’

NaaN is een anagram van Anna, de grootmoeder van Thomas Seeger. Opnieuw dus een eerbetoon. Deze rode wijn, gemaakt van de rassen blaufränkisch, spätburgunder en schwarzriesling (pinot meunier) heeft aroma’s van zwarte bes en aalbes. De NaaN rijpt op barriques waardoor de wijn zeer geconcentreerd is en een zeer elegante finish heeft. Heerlijk voor bij boeuf bourguignon!

Bekijk het assortiment van Weingut Seeger hieronder of ga direct naar de bestelsite.

Anderen lazen ook