Het Piemontese wijnhuis Gaja staat bekend als één van de meest revolutionaire wijnhuizen van Italië. Als Italiaanse topproducent levert zij ieder jaar de meest exclusieve wijnen van de beste kwaliteit. Wij zijn dan ook blij te kunnen mededelen dat de ‘collectables’ Barbaresco 2020 en Gaia & Rey 2021 officieel zijn uitgegeven.

Gaja Barbaresco 2020

Jaargang 2020 doet denken aan de evenwichtige, fruitige jaren 2000 en 2004 waar de finesse van nebbiolo duidelijk in naar voren komt. De wijn wordt gekenmerkt door een complexe fruitexpressie met zuivere en elegante aroma’s. De wijn is jong drinkbaar maar zal met de tijd alleen maar beter worden: de aanwezigheid van veel fruit is een garantie voor een goed bewaarpotentieel.

Proefnotities

Een rijke, ronde en fruitige expressie van het wijnjaar. De Barbaresco 2020 toont tonen van aardbei, rood fruit en kersen. De wijn heeft goed geïntegreerde tannines, meer afgerond dan in 2019, maar is toch zacht en sierlijk. Noten van braam, sinaasappel en bloemen zorgen voor een verfijnde, volle afdronk.

Oogstjaar 2020

Het wijnjaar 2020 werd gekenmerkt door frequente regenval die om verschillende redenen als atypisch kan worden omschreven. De regenval lag over het algemeen boven het gemiddelde (het totale jaargemiddelde bedroeg 900 mm in het Barbaresco-gebied tegenover de gebruikelijke 800 mm). Maar in plaats van de verspreiding in de winter en de lente, was deze geconcentreerd in de zomermaanden. Ondanks de frequente onweersbuien in de zomer werd gelukkig geen van de wijngaarden van Gaja door hagel beschadigd.

De meeste winterregens vielen in november (er viel ook vroeg sneeuw op de 15e), wat hielp om de droogte van december tot maart tegen te gaan. Tijdens de winter waren de temperaturen zacht. Vooral januari 2020 zal de geschiedenis ingaan als de warmste van de afgelopen 50 jaar. De echte kou, met temperaturen onder het vriespunt, kwam medio maart en duurde een maand. Vorstschade bleef echter uit. Met als enige uitzonderingen een hitte piek eind mei, één in augustus en één midden september, werd de periode van mei tot begin oktober gekenmerkt door afwisselend warme dagen en onweersbuien gevolgd door koelere dagen. De hittepieken medio augustus en in september van de 10e tot de 18e hielpen de rijping van de druiven en de uiteindelijke rijpheid van de nebbiolo-druiven. Aanzienlijke temperatuurschommelingen tijdens de rest van september en oktober hielpen de kleur, de aroma’s en de algemene gezondheid van de druiven.


Gaja Gaia & Rey 2021

Het jaar 2021 was een relatief laat wijnjaar, overwegend droog en koel, wat resulteerde in wijnen met veel volume en rijkdom, gekenmerkt door smaak en lengte, genereus zelfs in de neus, met intense en complexe aroma’s.

Proefnotities

Een klassiek voorbeeld van chardonnay uit Langhe. De neus toont heldere tonen van citrus, citroenschil, verbena en citroengras die evolueren naar meer complexe hints van grafiet, witte peper en oregano, allemaal met onderliggende tonen van delicate witte bloemen. In de mond komen de citrus-achtige zuurgraad en zachte, lichte houttonen samen om een frisse entree te creëren. De aanhoudende zuurgraad en hints van honing zorgen voor een lange, elegante afdronk.

Gaia & Rey 2021
Oogstjaar 2021

Overvloedige sneeuwval en lage temperaturen leidden tot een ongewoon strenge, regenachtige winter, gevolgd door een droge lente. Half maart liepen de temperaturen weer op, waardoor de wijnstokken al snel uitliepen. Helaas keerden de koude temperaturen begin april terug met ijzige winden die door de dalen trokken en de lager gelegen wijngaarden aantastten, vooral in het Barbaresco-gebied. Barbaresco-wijngaarden die door vorst werden getroffen, noteerden minimale verliezen van ongeveer 5%.

De zomer verliep uitdagend: een stralende en winderige start, maar halverwege het seizoen werd het warm met veel onweer, en het eindigde heet en droog. Terwijl de wijngaarden profiteerden van onweersbuien die het land afkoelden, werd meeldauw in juli een ware bedreiging in Barbaresco. Eind augustus viel er een regenbui die de wijngaarden van Barbaresco en Barolo verfriste en de witte druivenrassen klaar maakte voor de oogst begin september.

Gaia, Giovanni en Rossana Gaja