Eind augustus vond in het Duitse Wiesbaden traditiegetrouw de prestigieuze Vorpremiere VDP Grosses Gewächs plaats. Dit evenement voor wijnprofessionals is een jaarlijkse sneak preview van wat de het nieuwe oogstjaar aan GG-wijnen uit heel Duitsland in petto heeft. Gerenommeerde wijnkenners uit de hele wereld beoordelen de GG-wijnen en brengen hun stem uit. Op 1 september luidt dan officiëel de verkoop van Grosses Gewächs-wijnen in.

Ook Weingut Seeger uit Baden en Weingut Prinz uit de Rheingau maken prachtige Grosses Gewächs-wijnen. Seeger uit Baden maakt van de drie Burgunder-druiven Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder en daarnaast van Blaufränkisch prachtig complexe gastronomische GG-wijnen. Prinz uit de Rheingau blinkt al jaren uit in krachtige, mineralige rieslings van speciaal geselecteerde wijngaarden.

Zowel in Baden als de Rheingau waren 2018 en 2019 opvallend droge en zonnige oogstjaren. Met name 2019 was zeer heet en droog en dat had gevolgen voor de rendementen, die in Baden 40% en in de Rheingau 30% lager uitvielen dan in 2018. Toch is het resultaat van beide oogstjaren bovengemiddeld goed en zijn de families Seeger en Prinz bijzonder tevreden over hun wijnen. Ze zijn zowel verfijnd en aromatisch als krachtig en geconcentreerd en vertonen een prachtige harmonie.

Klik hier voor meer informatie over de oogstjaren 2018 en 2019 en voor de proefnotities van Grosses Gewächs-wijnen van Seeger en Prinz.