“Je kan altijd nog boer worden”, zei Jerry’s vader tegen Jerry. Hij wilde hem graag een opleiding laten doen en dus begon Jerry aan een studie civiele techniek. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en dus werd Jerry toch boer. Alleen verruilde hij South Dakota, waar zijn familie in graan en vee deed, voor Californië. Hij streek neer in het gebied Central Coast, waar nog nauwelijks wijnbouw werd bedreven. En ging dus druiven verbouwen. Als je eenmaal weet welke invloed weer en bodem op de plant hebben ben je al een heel eind, dacht de jonge pionier.

Een halve eeuw Lohr

Aan het woord is Steve Lohr, oudste zoon en ceo van J. Lohr Vineyards & Wines. Voor we gaan proeven vertelt hij nog wat meer over het wijnbedrijf dat zijn vader eind jaren ’60 oprichtte en dat nu dus zijn 50e verjaardag viert. Een halve eeuw, dat is niet niks, en daar staat de hele familie Lohr dan ook uitgebreid bij stil. Het hele jaar 2024 staat in het teken van deze mijlpaal en zo is er bijvoorbeeld een fris nieuw etiket gekomen voor publiekslieveling Riverstone Chardonnay. En dan is er de roadshow die binnenkort van start gaat. We hebben acht wijnen, die niet opgenomen zijn in ons vaste assortiment, de grote oversteek laten maken. Middels een toer door Nederland kan iedereen kennismaken met deze wijnen. Maar eerst gaan we zelf de proef op de som nemen.

Stenen als aardappelen

De selectie bestaat uit acht wijnen, waarvan een Chardonnay, een Valdiguié, twee Pinot Noirs, een Merlot, een Bordeauxblend en twee Cabernet Sauvignons. Ze komen van verschillende AVA’s – druiventeeltgebieden met specifieke geografische of klimatologische kenmerken. Zo ligt Arroyo Seco dichtbij de oceaan, waardoor het er winderig en koel is. De bodem is hier leemachtig en wordt bedekt door grote stenen die op aardappelen lijken; Greenfield Potatoes worden ze genoemd. Paso Robles ligt meer in het binnenland en kenmerkt zich door extreme temperatuurwisselingen tussen dag en nacht. De bodems zijn hier zeer divers maar over het algemeen goed doorlatend.

Nieuwe wereld

De grote vraag is natuurlijk: wat doet de familie Lohr met dit kapitaal? Wat opvalt is dat er met regelmaat wordt gekeken naar ‘de oude wereld’, met Frankrijk als grote inspirator. Zo is de Wildflower Valdiguié duidelijk geïnspireerd door Beaujolais en grijpt de Cuvée Serie Pom naar de Bordeaux. Toch hebben de wijnen ook een duidelijke Amerikaanse signatuur. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat die blik op Frankrijk juíst Amerikaans is, want waarom zou je niet de wijn maken die mensen over de hele wereld prefereren? De AVA Paso Robles doet vaak ook geen enkele belletje rinkelen – überhaupt is er wereldwijd weinig kennis over de Amerikaanse herkomstbenamingen – dus is het logisch de naam Bordeaux te laten klinken. Bovendien, zegt Steve: “Het is ook een hommage aan het fantastische wijngebied dat Bordeaux is.” Fijne bijkomstigheid is natuurlijk dat de op de leest van Bordeaux geschoeide wijnen vaak minder pittig geprijsd zijn. Wij zijn in elk geval zwaar onder de indruk van de Cuvée Serie POM, maar proef vooral zelf of deze wijn een plek op jouw schap verdient.

Zichtbaar trots

Worden chardonnay en pinot noir in cool climate Arroyo Seco/Monterey County gekweekt, in Paso Robles vind je veel cabernet sauvignon. Het is dé uitgelezen plek om de warmbloedige druif te laten groeien en Steve is zichtbaar trots op het resultaat. De allerlaatste wijn van de proeverij heeft een speciale betekenis voor hem, want deze draagt de handtekening van zijn vader Jerry, grondlegger van het bedrijf. “Hij wilde een 100% Cabernet Sauvignon maken, wat best een unicum is bij ons. Een Cabernet bovendien van wereldklasse.” Beoordeel zelf of dat gelukt is, een telefoontje naar je account manager is zo gemaakt!

Maak kennis met de familie Lohr