Iemand die zich wel raad weet met deze stijlen is de onbetwiste barbera d’asti-koning Andrea Faccio van Villa Giada. In de glooiende heuvels tussen Asti en Alba maakt hij de meest prachtige wijnen van deze toegankelijke druif.

Andrea Faccio wordt internationaal geroemd om zijn single vineyard barbera’s die afkomstig zijn uit de DOCG’s Asti en Nizza. Door zijn natuurlijke stijl van wijn maken, vertellen de wijnen van Andrea Faccio het verhaal van de Langhe en Monferrato en nemen ze u mee op reis naar Piemonte.

“Het enige teleurstellende aan Barbera d’Asti is dat veel wijnliefhebbers en kenners zich niet bewust zijn van de hoge kwaliteit ervan.”

Ian D’Agata, Decanter 2016

Barbera d’Asti DOCG

De beste barbera’s zijn afkomstig uit de DOCG Barbera d’Asti. Ze zijn vaak aromatisch in hun jeugd met tonen van kersen, pruimen, zwarte bessen, gekonfijt fruit, specerijen en bloemen. Hoe ouder ze worden, hoe meer de tonen van kaneel en cacao naar voren komen. Er komen levendige en energieke wijnen uit de Asti DOCG waarvan de Quercia een prachtig voorbeeld is.

Villa Giada Barbera QUERCIA

Barbera d’Asti Superiore ‘Quercia’

De Quercia is een Barbera d’Asti Superiore wat betekent dat deze wijn na vergisting nog 12 maanden op hout rijpt. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en rust dan nog enige tijd op fles in de kelder.

Deze gastronomisch inzetbare wijn is intens aromatisch met tonen van rijpe kersen, rode vruchten en specerijen. Quercia is een barbera die enige jaren rijping nodig heeft om al zijn geheimen prijs te geven. Ideaal bij stevige gerechten uit de Noord-Italiaanse keuken, zoals rijkgevulde pasta’s, vleesschotels en (veder)wild.

Nizza DOCG

Barbera d’Asti is onderverdeeld in 3 subzones waarvan Nizza zijn eigen DOCG heeft. Nizza is één van de warmste delen van de DOCG Barbera d’Asti en produceert daarom de meest rijpe barbera. Daarnaast is de grond in Nizza rijk aan kalksteen, klei en calcium, wat zorgt voor een unieke smaak. De combinatie van bodem en klimaat zorgt ervoor dat Nizza krachtige wijnen voortbrengt met het grootste bewaarpotentieel. Na de oogst kunnen ze wel 8-10 jaar (!) bewaard worden.

Het dorp Agliano Terme in Piemonte, waar de wijngaarden van Villa Giada liggen, is erkend als het beste terroir van Nizza DOCG. De beste wijnen komen rechtstreeks uit dit gebied, zo ook de ‘Dani’ en de ‘Dedicato a…’.

Villa Giada Nizza DANI

Barbera Nizza ‘Dani’

De Dani is een traditionele barbera die na fermentatie 12 maanden rijpt in kleine eikenhouten vaten. Het is een intens aromatische wijn met aroma’s van bosvruchten, morellenkersen, zoethout, specerijen en balsamico. Door de houtrijping heeft de wijn een subtiele kruidige afdronk, een volle body en een rijke, gulle smaak. Heerlijk bij rijke pasta’s, gegrilde ossenhaas, gerechten met paddenstoelen en gewokte biefreepjes in sojasaus.

Villa Giada Nizza DEDICATO

Barbera Nizza Riserva ‘Dedicato a…’

De ‘Dedicato a…’ is een prachtige barbera, opgedragen aan de zoon van Andrea Faccio. De druiven voor deze wijn zijn ook afkomstig van de wijngaarden in Agliano Terme en worden pas geoogst aan het begin van oktober, als de druiven lichtjes overrijp beginnen te worden. Na de fermentatie rijpt de wijn maar liefst 18 maanden op kleine eikenhouten vaten waardoor hij intens en aromatisch is met een rijke structuur en een volzachte smaak. Je proeft donkere kersen, zoethout, tabak, cacao, specerijen en balsamico. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.


Oogstjaar 2018

2018 begon met een lange, natte winter die ervoor zorgde dat de watervoorraad van de bodems in Piemonte weer op peil kwamen na het droge jaar 2017. De wintertemperaturen hielden aan tot maart waarbij de gemiddelde temperatuur lager lag dan in voorgaande jaren.

Het voorjaar zag er aan het begin goed uit: frequente regen en lage temperaturen gaven de hoop dat 2018 zich zou ontwikkelen als een ‘klassiek’ jaar zonder voorjaarsvorst. Toch kreeg Piemonte eind mei te maken met een aantal stormen. Overvloedige regenval zorgde ervoor dat veel wijnboeren voor een uitdaging kwamen te staan.

Gelukkig verbeterde het weer vanaf begin juni. Het werd warmer en de bloei en de daaropvolgende vruchtzetting verliepen regelmatig. Een lange periode van constant mooi weer in de zomer zorgde voor een goede rijping van de druiven. Vanaf september werd de kou uit het voorjaar dubbel en dwars ingehaald door het warme najaarsweer. Dit zorgde ervoor dat de druiven tot aan de oogst een goede fenolische rijpheid konden bereiken en 2018 als een bovengemiddeld goed jaar bestempeld kan worden.

Samenvattend kunnen we stellen dat 2018 een uitdagend jaar was voor de wijnbouwers in Piemonte. Een jaar dat veel aandacht vergde in de wijngaard. Toch zorgde de prachtige nazomer voor evenwichtige wijnen met een hoog niveau van rijpe en zachte tannines, intense en complexe aroma’s.

Kaart wijngebied Barbera dAsti Nizza Monferrato
Bron: The Society of Wine Educators (2015)

Villa Giada

Villa Giada ligt in het hart van Piemonte, op de grens van de Langhe en Monferrato. Op de glooiende heuvels ten oosten van Asti staan de wijngaarden van Andrea Faccio met barbera aangeplant. Andrea Faccio wordt wereldwijd geroemd om zijn single vineyard barbera’s die afkomstig zijn uit de Asti-zone en het Nizza Monferrato gebied.

Barbera Villa Giada Andrea Faccio
Andrea Faccio in zijn wijngaard

De bijna dertig hectare wijngaarden die het domein telt, bevindt zich rond enkele boerderijen. Het op 320 meter boven de zeespiegel gesitueerde Cascina Ceirole in Canelli is met zeven hectare druivenstokken en een rijpingskelder dé plek waar het bedrijf eind achttiende eeuw ontstond. De gerenoveerde en uitgebreide Villa Giada in de heuvels doet dienst als hypermoderne wijnkelder.

Cascina del Parroco bevindt zich met vier hectare in Calosso, op een plateau dat uitkijkt over de Nizzarivier. Cascina Dani in Agliano Terme voorziet, met zijn veertien hectare zand- en kleirijke wijngaarden, in de druiven voor Barbera.

Daarnaast zorgen enkele andere bezittingen voor aanvulling met verschillende autochtone variëteiten. Drijvende kracht achter Villa Giada is wijnmaker Andrea Faccio. Hij gelooft er heilig in dat je met respect voor de natuur en het milieu betere wijnen maakt.

Meer weten over Andrea Faccio en Villa Giada? Lees dan ons Family Owned Magazine.

Anderen lazen ook