Taylor’s Golden Age 50 Year Very Old Tawny is een speciale verzamelaarseditie van port die vijf decennia lang in eikenhouten vaten heeft gerijpt en in zeer beperkte oplage wordt uitgebracht.

Golden Age: 50 Year Very Old Tawny

Deze 50 jaar oude Tawny is afkomstig uit de landinwaartse gebieden van de Douro-vallei, het traditionele herkomstgebied van port met de beste wijngaarden. Voorafgaand aan het mengen, hebben de individuele wijnen een halve eeuw in speciaal geselecteerde eikenhouten vaten gerijpt.

Na 50 jaar rijping, bereikt deze uitzonderlijke wijn zijn ‘Golden Age’. Op dit punt is de wijn perfect in evenwicht, met een magische complexiteit en een verleidelijke zachtheid en concentratie.

“Sinds we bijna tien jaar geleden de eerste 50 jaar oude Taylor’s Single Harvest ports lanceerden, zien we een groeiende belangstelling voor uitzonderlijke wijnen die een halve eeuw oud zijn.”

Adrian Bridge, Managing Director Taylor’s

Taylor’s Golden Age Very Old Tawny is de perfecte wijn om een halve eeuw mee te herdenken. Of het nu gaat om een 50-jarig jubileum of een mijlpaal van vijf decennia.

Let op: Met de introductie van de Golden Age stopt Taylor’s met het produceren van de Single Harvest Tawny Ports. 1971 is de laatste Single Harvest Tawny Port uit deze serie.

Taylors-Golden-Age-50-Years-Old-Tawny-Port

Proefnotities

Kastanjebruine, koperkleurige kern met een licht gouden rand. In de neus zijn de aroma’s elegant, rijk en zeer delicaat. Denk aan tonen van rum en rozijnen, kruidnagel, nootmuskaat en een vleugje gebarsten zwarte peper. Pruimen, kweepeer en abrikoos dansen in de mond terwijl de zeste van citroen en sinaasappel zorgen voor een fris zuurtje om de rijkdom van de wijn in balans te brengen.

Tonen van verschroeide ananas, passievrucht en lychee balanceren prachtig met de geroosterde kokosnoot, amandelen en butterscotch. De textuur en het gewicht van de wijn omsluiten het gehemelte en de afdronk eindigt helder, fris en evenwichtig. De wijn blijft een eeuwigheid hangen en nodigt uit tot meer.

Taylor’s Golden Age 50 Year Very Old Tawny: persoonlijke toelichting door Adrian Bridge

Over Taylor’s Port

Taylor’s is een van de oudste historische portwijnhuizen, opgericht in 1692. Als familiebedrijf is het gespecialiseerd in de productie van port van de hoogste kwaliteit – vanaf de aanplant van de wijnstokken tot de productie, rijping en botteling van de wijnen. De familie zet zich al jaren in om de unieke natuur van de Douro vallei te beschermen door verantwoorde en duurzame wijnbouw te stimuleren.

Het bedrijf is vooral bekend om zijn elegante Vintage ports, die tot de meest gewilde en verzamelbare ports horen, afkomstig van de beroemde Quinta de Vargellas, Quinta Terra Feita en Quinta Junco. Het huis creëerde L.B.V. (Late Bottled Vintage), een stijl die het bedrijf pionierde en waarvan het nog steeds de belangrijkste producent is. Daarnaast stond Taylor’s aan de wieg van Chip Dry White Port en lanceerden ze ook de eerste Single Quinta Vintage Port.

Anderen lazen ook