Ondanks dat Oostenrijk maar 1% van de wereldproductie van wijn voor zijn rekening neemt, is de wijn díe er vandaan komt van topkwaliteit. De afgelopen jaren focussen wijnproducenten uit Oostenrijk, waaronder Kurt Angerer, steeds meer op het terroir waardoor de pure expressie van de grüner veltliner prachtig naar voren komt.

Na het succes van vorig jaar, hebben wij dit jaar opnieuw een 5-tal terroir gedreven grüner veltliners van Kurt Angerer weten te alloceren. We bieden je graag de unieke kans om kennis te maken met deze bijzondere wijnen die geen vast onderdeel zijn van ons assortiment. Hieronder een toelichting op de exclusieve wijnen die wij eenmalig kunnen bieden.

Proefnotities Grüner Veltliner Kurt Angerer

Grüner Veltliner Spies 2021

Elegante wijn met aroma’s van rijpe peer en appel in combinatie met vuursteen en een zilte zeebries, witte bloesem en kruiden. Ook een hint van honing. Koel en fris met een duidelijke witte peper.

Een wijn die zich uitstekend leent voor combinaties asperges, wit vlees, Aziatische gerechten en vis.


Grüner Veltliner Loam 2021

Volle, romige, maar uiterst elegante wijn afkomstig van lössbodem (loam). De wijn krijgt hierdoor veel mineraliteit en aroma’s van peer, ananas, grapefruit en papaya. Daarnaast heeft de wijn een verfijnde kruidigheid en het kenmerkende witte pepertje.

Multi-inzetbare wijn bij uiteenlopende gerechten met kip, konijn of kalfsvlees en bij vegetarische gerechten.


Grüner Veltliner Eichenstaude 2021

Single vineyard grüner veltliner afkomstig uit de Eichenstaude-wijngaard. Mild droog en romig van smaak met aroma’s van verse amandel, sinaasappelmarmelade, zilte zeelucht en aardse tonen. De wijn is fris en helder met een mooie mineraliteit.

Erg aan te bevelen met kaas en een uitstekende combinatie met schelpdieren en (rivier)kreeft.


Grüner Veltliner Unfiltriert 2020

Deze ongefiltreerde wijn is afkomstig uit dezelfde wijngaard als de Spies maar ondergaat, in tegenstelling tot de Spies, een rijping op eikenhouten barriques. Daarna wordt de wijn ongefilterd gebotteld.

Heerlijke aroma’s van rijpe peer, perzik, grapefruit, vanille en een vleugje kruidigheid. Romig fruit met een mooie geconcentreerdheid en elegantie. Serveer deze wijn bij vis met venkel of licht vlees zoals konijn of kalfsvlees. Kan ook uitstekend op zichzelf gedronken worden!


Grüner Veltliner Schreckenstein 2018

Zeer complexe single vineyard wijn, afkomstig ten westen van Lengenfeld waar de bodem bestaat uit graniet. De wijn wordt gevinifieerd in grote eikenhouten vaten. Een mooie mineraliteit en aroma’s van meidoorn, honingraat, sinaasappel en peer. In de afdronk het herkenbare witte pepertje.

Heerlijke wijn om te combineren met citroenachtige sauzen, wit vlees, kalfsvlees of rundvlees.


Kurt Angerer grüner veltliner

Grüner Veltliner 2021: een historisch jaar

2021 was een uitstekend jaar voor Oostenrijk, en zeker voor het Kamptal. Het jaar kenmerkte zich door een koude winter en lente, gevolgd door een zomer met voldoende neerslag. Daarna volgde een lange en droge oogstperiode. De druiven konden rustig rijp worden waardoor wijnmakers geduldig konden wachten op het perfecte plukmoment, of, zoals men zegt: ‘Rome werd ook niet in een dag gebouwd’.

Dankzij de zonnige herfst en koele nachten, proef je een combinatie van rijp fruit, geconcentreerdheid en frisse, knisperende zuren. Zeker in vergelijking met 2020, liggen de algehele rijpheid én de zuurgraad hoger. Jaargang 2021 lijkt zich te mogen voegen in het rijtje 2013-2010-2008 als een van de topvintages van de afgelopen twee decennia.

Kamptal
Bron: kamptal.at

Over Kurt Angerer

Weingut Kurt Angerer is gevestigd in het Kamptal, ten westen van Wenen. Het familiebedrijf, dat wordt geleid door Kurt Angerer, telt circa 25 hectare wijngaarden waarop naast enkele internationale druiven, typisch Oostenrijkse druiven zoals grüner veltliner en zweigelt staan aangeplant. De druiven groeien op verschillende bodemsoorten: zowel rotsgesteente als graniet en leisteen, maar ook zand-, leem- en kalkrijke grond. Al generaties lang maakt de familie Angerer goede wijnen: het vroegste archiefmateriaal dat hierover spreekt dateert van 1848.

Kurt, geboren in 1971, was al vroeg doordrongen van de mogelijkheden in het Kamptal. Op 24-jarige leeftijd legde hij een eigen wijngaard aan naast het domein van z’n ouders waarop hij naar hartenlust experimenteerde. Traditie en terroir, maar zeker ook experimenten en nieuwe ontwikkelingen, vormen voor Kurt Angerer de rode draad in zijn werk als wijnbouwer en wijnmaker.

Meer weten over Kurt Angerer? Lees dan ons Family Owned Magazine.

Kurt Angerer Voorverkoop
Kurt Angerer

Anderen lazen ook