Wie had dat aan het begin van het jaar gedacht? Aanhoudende koude temperaturen en regenval in het voorjaar stelden de wijnmakers voor een grote uitdaging. De signatuur van de wijnmaker komt dan ook duidelijk naar voren komen. Geduld en uiterste zorg voor kwaliteit bleken de sleutel tot het succes van Barolo 2018. “The wait was rewarding,” aldus Matteo Sardagna Einaudi van Poderi Luigi Einaudi.

Ga direct naar:

Barolo Oogstjaar 2018

2018 begon met een lange, natte winter die ervoor zorgde dat de watervoorraad van de bodems in Barolo weer op peil kwam na het droge jaar 2017. De wintertemperaturen hielden aan tot maart waarbij de gemiddelde temperatuur lager lag dan in voorgaande jaren.

Het voorjaar zag er aan het begin goed uit: frequente regen en lage temperaturen gaven de hoop dat 2018 zich zou ontwikkelen als een ‘klassiek’ jaar zonder voorjaarsvorst. Toch kreeg Piemonte eind mei te maken met een aantal stormen. Overvloedige regenval zorgde ervoor dat veel wijnboeren voor een uitdaging kwamen te staan.

Gelukkig verbeterde het weer vanaf begin juni. Het werd warmer en de bloei en de daaropvolgende vruchtzetting verliepen regelmatig. Een lange periode van constant mooi weer in de zomer zorgde voor een goede rijping van de druiven. Vanaf september werd de kou uit het voorjaar dubbel en dwars ingehaald door het warme najaarsweer. Dit zorgde ervoor dat de druiven tot aan de oogst een goede fenolische rijpheid konden bereiken en 2018 als een uitstekend jaar bestempeld kan worden.

Samenvattend kunnen we stellen dat 2018 een uitdagend jaar was voor de wijnbouwers in Barolo. Een jaar dat veel aandacht vergde in de wijngaard waardoor het een ‘winemakers vintage’ genoemd kan worden. De prachtige nazomer zorgde uiteindelijk voor evenwichtige wijnen met een hoog niveau van rijpe en zachte tannines, intense en complexe aroma’s.

Uiterst elegante en geparfumeerde wijnen met een duidelijke terroir-expressie tekenen jaargang 2018. De wijnen zijn iets lichter dan bijvoorbeeld de jaargangen 2016 en 2013. Hierdoor zijn het geen wijnen voor de lange termijn en kun je uitgaan van een maximum bewaartijd van 12-15 jaar.


Gaja

Gaja staat sinds de komst van Angelo Gaja in 1961 bekend als één van de meest revolutionaire wijnhuizen van Italië. Het familiebedrijf produceert al decennialang exclusieve wijnen van topkwaliteit en is tegenwoordig in handen van de vijfde generatie wijnmakers: Gaia, Rosanna en Giovanni Gaja.

2018 was een uitdagend jaar voor Gaja waarbij ze veel last hebben gehad van de hevige regenval. Hierdoor heeft Gaja voor kwaliteit boven kwantiteit gekozen en liggen de geproduceerde aantallen lager dan in ‘normale’ jaargangen. Desalniettemin blijft de kwaliteit onveranderd goed.

Gaia Gaja over Barolo Dagromis 2018

Barolo Dagromis 2018

De Dagromis is afkomstig uit verschillende wijngaarden uit La Morra en Serralunga d’Alba. De druiven zijn afkomstig van single vineyards en ondergaan separaat een inweking en rijping in eikenhouten vaten voor 12 maanden. Daarna worden ze geblend en rijpen ze nog 18 maanden in eikenhouten vaten.

De Dagromis is een prachtige granaatrode wijn met oranje reflecties. Hij heeft een lichte structuur met aroma’s van bloemen (viooltjes, iris), rood fruit zoals frambozen en kersen, tabak en specerijen. De 2018 is jong op dronk maar kun je zeker ook nog een aantal jaren weg leggen. Geniet van deze wijn tussen 2025 – 2035.


Poderi Luigi Einaudi

Poderi Luigi Einaudi is de laatste jaren bezig met een overstap naar een klassiekere stijl Barolo waarbij wijnmaker Matteo Sardagna de voorkeur geeft aan lange fermentatie, malolactische vergisting in cement en rijping op vat. Dit leidt tot prachtige wijnen met een lang bewaarpotentieel. De jaargang 2018 wordt geprijsd door verschillende schrijvers waaronder Antonio Galloni: “The 2018s are gorgeous.”

Matteo Sardagna over de verschillende Barolo’s 2018

In de video beschrijft Matteo Sardagna ook de allernieuwste Barolo Monvigliero 2018. Deze wordt later dit jaar, in gelimiteerde oplage, op de Nederlandse markt gelanceerd. Houd hiervoor onze website in de gaten.

Barolo Bussia 2018

James Suckling 93 | Antonio Galloni 94

Einaudi BAROLO BUSSIA 2022

Bussia is een van de meest recente aankopen van Einaudi. Het is een fantastische cru in het historische deel van Barolo: Monforte d’Alba. De wijnen die ervandaan komen zijn intens en fris met krachtige tannines en een ongelooflijk lange afdronk.

De Bussia 2018 kenmerkt zich door aroma’s van bloemen en rood fruit zoals framboos en rijpe granaatappel in combinatie met tonen van kaneel en balsamico.

Barolo Cannubi 2018

James Suckling 93 | Antonio Galloni 93

Einaudi BAROLO CANNUBI 2022

De Cannubi-wijngaard wordt door James Suckling “a vineyard kissed by god” genoemd. Dit is het oorspronkelijke gebied binnen de gemeente Barolo waarvan wordt gezegd dat de productie van Barolo-wijnen is begonnen. Het is een kleine cru met veel mergel in de bodem. Dit zorgt voor uiterst elegante wijnen met unieke aroma’s die je in geen enkele andere wijn terugvindt.

De Cannubi 2018 heeft een mooie, expressieve neus met tonen van balsamico en zoete specerijen die overgaan in aroma’s van bramen, wilde aardbeien, munt en viooltjes. Het is een complexe maar elegante wijn met een aangename minerale noot. Hoewel hij al jong op dronk is, heeft de wijn zeker een groot bewaarpotentieel.

Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi 2018

James Suckling 93 | Antonio Galloni 92

Einaudi BAROLO TERLO VIGNA COSTA GRIMALDI 2022

Terlo was de eerste cru die Luigi Einaudi in de eerste helft van de twintigste eeuw kocht. Dit sub gebied in de gemeente Barolo heeft een bodem van kalk en mergel. De Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi die hier vandaan komt, is opvallend floraal en fruitig, met zijdezachte en zeer gebalanceerde tannines.

Denk bij de Terlo Vigna Costa Grimaldi 2018 aan aroma’s van oosterse kruiden, rijpe zwarte kersen, walnoten en viooltjes. Door de inweking van 20 dagen, is het een volumineuze wijn met veel concentratie en kracht. Geniet van deze Barolo tussen 2024-2030.

Anderen lazen ook