In 2019 werden de druiven in de Beaujolais danig op de proef gesteld door afwisselend vorst, hittegolven, hagelstromen, droogte en dan weer zware regen. De rendementen behoren dan ook tot de laagste van de afgelopen twintig jaar.

Wijnmaker Cyril Chirouze spreekt dan ook over het jaar van de paradoxen. De spanning was gedurende 2019 vaak bijna letterlijk te snijden, zelfs in de wijngaarden. En toch is Cyril dik tevreden over het uiteindelijke resultaat! In de cruciale periode tussen eind augustus en de derde week van september werd het weer alsnog droog, zonnig en stabiel en konden de druiven in opperste rijpheid en gezondheid geoogst worden. In Champ de Cour en Carquelin (Moulin-à-Vent) begon de oogst om precies te zijn op 20 september, de rest van de crus volgde kort daarop.

Ja, de productie is aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren, maar de wijnen vertonen nu al veel elegantie, verfijning en heerlijk fruit. 2019 is ondanks de turbulente weersomstandigheden een veelbelovende vintage geworden!

Moulin-à-Vent La Roche

Ondanks de arme, ondiepe bodem en dus de moeite die de druivenstokken moesten doen om tijdens de droogte aan water te komen, is de wijn opvallend fris met heel veel fruit en ronde, elegante tannines.

Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin

Prachtig robijnrood met compact fruit en verfijnde, zijdezachte tannines, typisch voor deze wijngaard. Carquelin ligt op het zuiden en is alleen door een weg gescheiden van La Roche. De bodem heeft een gemiddelde diepte en rijkdom.

Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès

Een van de hoogst gelegen wijngaarden en dus een van de laatste waar in Moulin-à-Vent wordt geoogst. Ondiepe, maar rijke bodem. Aromatische en frisse wijn met aanwezige, maar fijne en soepele tannines.

Moulin-à-Vent Clos des Thorins

De granieten bodem is hier diep en rijk en de wijngaard heeft een zuidelijke expositie. Deze optimale omstandigheden vertalen zich nu al in de wijn: nog tamelijk gesloten, maar de kracht en breedte verraden nu al het bewaarpotentieel.

Morgon Côte du Py

Côte du Py ligt op dezelfde hoogte als Rochegrès, maar de bodem is er veel rijker. De wijngaard had hierdoor minder dan andere last van de droogte. De wijn is eerder elegant dan krachtig, maar de typische aroma’s van specerijen en de lange afdronk zijn duidelijk aanwezig.