Opnieuw werden de druiven flink op de proef gesteld door extreme schommelingen in de weersomstandigheden. Op het moment dat de wereld in lockdown ging, ontwaakten de druivenstokken, vroeger dan ooit sinds 1993. Kou, regen, hitte en extreme droogte wisselden elkaar vanaf dat moment op de meest ongunstige tijdstippen af. Cruciaal zijn dan de weersomstandigheden in de laatste weken voor de oogst. Maar de hitte en droogte hielden aan en de druiven waren half augustus al zo rijp dat er al op 21 augustus werd geoogst. Zelfs in het extreme 2003 was de oogst op Château des Jacques niet zo vroeg!

Dankzij de uitgelezen wijnbouwmethoden, de perfecte timing, zorgvuldige triage en natuurlijk de deskundigheid van Cyril Chirouze in de kelder, is 2020 toch een zeer gebalanceerde vintage geworden die alleen in naam als ‘warm’ de geschiedenis in gaat. De wijnen uit de crus Morgon en Moulin-à-Vent zijn diepgekleurd en gul met stevige maar uiterst verfijnde tannines. Wijnen die ook in dit uitdagende jaar de druif gamay en het bijzondere terroir van de Beaujolais eer aandoen.

Wijnmaker Cyril Chirouze: “The 20’s have a lot of colour but when you taste them you don’t have the impression that the vines suffered, or that it as a vintage of extremes. I describe the flavours as ‘classic’. The palate has notable generosity and very fine tannins. A vintage reminding me the gorgeous 2018!”

MORGON COTE DU PY 2020

De druiven profiteerden in 2020 van de rijke vulkanische bodem die deze cru typeert, maar zelfs hier werd gamay tot het uiterste gedreven! Dieppaarse wijn met een intens en complex karakter en een diepe fruitsmaak.

MOULIN-A-VENT CLOS DE ROCHEGRES 2020

Rochegrès ligt op 361 meter hoogte en kijkt uit over het Moulin-à-Vent gebied. De stokken zijn aangeplant op een ondiepe granieten bodem met daarin aderen van kwarts. Dit geeft de wijn zijn karakteristieke frisheid die mooi wordt gecombineerd met het diepe fruit dat 2020 kenmerkt.

MOULIN-A-VENT CLOS DU GRAND CARQUELIN 2020

Clos du Grand Carquelin heeft een diepe en rijke bodem met klei en ligt op een zonnige locatie. Toch vochten de druivenstokken ook hier voor hun leven, maar wonnen ze de strijd met de droogte dankzij hun hoge leeftijd. Elegant en harmonieus en nu al op dronk.  

MOULIN-A-VENT LA ROCHE 2020   

Deze climat is genoemd naar de roze rots die vlakbij aan de oppervlakte komt. Gamay is de enige druif die tijdens droogte en hitte op deze toch al barre bodem overleeft. De wijn is gezien de omstandigheden van 2020 opvallend sappig en fris met pittige, maar fijne tannines.

MOULIN-A-VENT CLOS DES THORINS 2020

Clos des Thorins heeft een zuidelijke expositie en de granieten bodem gaat hier tamelijk diep. De druivenstokken konden tijdens de droge hitte dus gebruik maken van de waterreserves. De wijn is rijp en geconcentreerd, maar met een welhaast Bourgondische elegantie en fijne tannines.

Klik hieronder voor het officiële oogstverslag en de proefnotities van Château des Jacques