De opkomst was groot tijdens de Jubileum Voorjaarsproeverij 25 en 26 maart jongstleden, ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van Kwast Wijnkopers. Er waren gedurende twee dagen meer dan 450 klanten aanwezig die het huidige assortiment en alle nieuwe vondsten konden proeven. Een brede selectie van meer dan 190 wijnen stonden open. In totaal waren er 14 producenten persoonlijk aanwezig om zelf het verhaal achter de wijn te vertellen zoals bijvoorbeeld Domaine Chavy-Chouet uit de Bourgogne, Elena Walch uit Alto Adge en Prinz uit de Rheingau.

Speciaal voor het 40-jarig jubileum was er een pop-up bistro gemaakt waar Basaline Despagne uit Bordeaux de meest verrukkelijke culinaire hapjes maakte. ‘De huisgemaakte eendenlever geserveerd met rode bieten chutney op Franse toast is een recept dat al generaties lang van moeder op dochter wordt overgebracht. De tartaar van gerookte eendenborst op Aziatische wijze bereid is ook een specialiteit,’ aldus Basaline. En dat was te proeven!

Er was een grote toeloop naar de nieuwe vondsten van wijnhuis Feudo Montoni. Deze wijnen van de vruchtbare vulkanische gronden uit Sicilië waren zeer in trek. De druiven komen van goed bewaard gebleven authentieke inheemse oude stokken zoals perricone, nero d’avola en catarratto. De meest in het oog springende wijn was de Nero d’Avola Vrucara Prephylloxera, gemaakt van pre-phylloxera wijnstokken. ‘Een zeer complexe wijn met een brede schakering aan geuren zoals chocolade, bosvruchten, kruidnagel, nootmuskaat en ceder. Wijn met veel concentratie en rijpe tannines,’ is de smaakomschrijving van Alfons Kiljan van Kwast Wijnkopers.

Hele mooie elegante wijnen uit de Loire waren ook vertegenwoordigt van Domaine de Chatenoy van de familie Clément. Speciaal is cuvée Pierre-Alexandre, vernoemd naar een van hun kinderen. ‘Deze sauvignon blanc is bijzonder vanwege zijn houtrijping van één jaar op barrique. De druiven worden pas geoogst als ze optimaal rijp zijn zodat ze uiteindelijk goed integreren met het hout,’ aldus Anne Clément. Maar ook de rode Menetou Salon gemaakt van pinot noir was prachtig, zacht fruitig met een ingetogen frambozen- en vanillegeur.