Cigales is een streek met veel geschiedenis. Vroeger stond deze streek vooral bekend om zijn rosados. Maar de toekomst biedt ander perspectief. Door de opkomst van prachtige crianza wijnen, van o.a. het wijnhuis Finca Museum, lijkt de streek uit de schaduw van zijn buren te stappen en een van dé nieuwe wijnregio’s van Spanje te worden.

Finca Museum

Eind jaren 90 besloot Grupo Barón de Ley uit te breiden buiten de Rioja DOCa. Na een uitgebreide verkenning van verschillende regio’s, viel hun oog op Cigales DO, een gebied met een lange traditie van wijnbouw en eeuwenoude wijngaarden die verlaten waren. Manager Tomás Jurío nam zijn tijd en selecteerde de juiste wijngaarden voor Finca Museum, waarmee hij uiteindelijk een landgoed van meer dan 200 hectare aanlegde.

Finca Museum en haar wijngaarden

Dat landbouwingenieur Tomás Jurío aan het roer van Finca Museum staat, spreekt boekdelen over het belang van de wijngaarden. Tomás heeft een passie voor viticultuur en zijn motto is: ‘Behind a great wine there is always a great vineyard’.

Tomás werkt zeer terroir gedreven en focust op kwaliteit in de wijngaard. Zo plant hij o.a. meer druivenranken per hectare dan is toegestaan, om de concentratie in de druif zo hoog mogelijk te krijgen. Hiermee heeft hij ervoor gezorgd dat Finca Museum in twintig jaar tijd hét toonaangevend wijnhuis van de regio is geworden.

Wijnen van Finca Museum

Per juni mogen wij drie prachtige Cigales-wijnen van Finca Museum aan ons assortiment toevoegen, namelijk La Renacida, Reserva en Numerus Clausus. We geven graag een korte proefnotitie.

La Renacida

De druiven voor La Renacida zijn afkomstig van de La Renacida wijngaard die in 1927 werd aangeplant. De wijn is een blend van tempranillo, garnacha, mencía, verdejo en albillo mayor. Alle druiven worden tezamen vergist om het unieke karakter van de wijngaard tot uiting te laten komen. De rijping vindt plaats in Franse eikenhouten foudres (1000L) voor 12 maanden. Hierdoor ontstaat een complexe wijn met delicate aroma’s van rood fruit, florale tonen en sinaasappelschil. Rond en subtiel met een lage tannine intensiteit.

Reserva

De Reserva rijpt 22 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Aansluitend rust hij nog 15 maanden op fles in de kelder. De wijn heeft een diepe kersenkleur met aroma’s van rood fruit, aalbessen, veenbessen, zoethout en toast. Zeer Atlantisch van karakter met een mooie mineraliteit. De afdronk is zeer lang met hints van geroosterde hazelnoot. Deze Reserva past goed bij wild, rood vlees en kalfsvlees.

Numerus Clausus

Numerus Clausus staat voor ‘beperkt aantal’ en geeft aan dat deze wijn een Limited Edition is die alleen in hele goede jaren wordt geproduceerd. De wijn rijpt 30 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Het is een robijnrode wijn met aroma’s van rijp fruit en intense hints van mineralen, balsamico en specerijen. De wijn doet denken aan bramen en cranberry’s met hints van hazelnoten en toffee. Een zeer geconcentreerde wijn met fijne tannines en een lange afdronk.

Cigales DO

De Cigales DO ontstond in 1991. Dit lijkt relatief jong maar vergis je niet – in archieven is bewijs gevonden dat er al in de 10e eeuw wijngaarden aangeplant stonden. Wijnstokken kwamen alleen voor op de allerarmste bodems omdat de rest van de grond werd gebruikt voor de graanteelt. De opbrengst van de wijnstokken werd hobbymatig verwerkt tot stevige donkerroze wijnen, die vooral lokaal werden gedronken. Wijnbouw was in Cigales een weekendhobby totdat de streek een DO verkreeg.

Het voordeel van de hobbymatige aanpak in Cigales, is dat er vroeger weinig stimulans is geweest om wijnstokken te rooien en opnieuw te planten. Hierdoor zijn veel wijnstokken meer dan 60 jaar oud en zijn er zelfs wijnhuizen die pre-phylloxera wijnstokken bezitten.

De arme kiezelachtige bodems op een gemiddelde hoogte van 600m geven de druiven een hoge zuurgraad en een lichte mineraliteit. Door de bijzondere aard van het land en de hoge leeftijd van de wijnstokken is men in de DO Cigales in staat om wijnen met een lang bewaarpotentieel te maken, die zeker niet onderdoen voor de buren Ribera del Duero en Toro.

bron: mascastillayleon.com

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de wijnen van Finca Museum hieronder of ga direct naar de bestelsite om de wijnen te ontdekken.