Tim Atkin is een internationaal geprezen Britse wijnjournalist en Master of Wine, hij schrijft onder meer artikelen voor Decanter, The World of Fine Wine en The Drinks Business. Voor zijn nieuwste special over Cataluyna zijn meer dan 1000 wijnen geproefd samen met wijnschrijver Fintan Kerr. De wijnen van Abadal uit Plà de Bages en Celler Lafou uit Terra Alta worden zeer hoog gewaardeerd en wijnmaker Miquel Palau van Roqueta Origen is tot wijnmaker van 2024 bekroond!

Wijnmaker Miquel Palau

Sinds 2008 is Miquel Palau wijnmaker bij Bodegas Abadal en technisch directeur van Roqueta Origen. Hij is opgeleid als technisch landbouwingenieur aan de Universitat Politècnica de Catalunya en heeft een bachelor in oenologie van de Universitat Rovira i Virgili Tarragona. Hij is een van de iniatiefnemers voor het herstel van het erfgoed van autochtone druivensoorten uit Pla de Bages, zoals mandó, sumoll en picapoll. Graag werkt hij met alternatieve vaten gemaakt van kastanje hout, klei of steen, geïnspireerd door werkwijzen uit het verleden met een herziende blik op de toekomst. Miquel Palau is een van leidende wijnmakers in de Spaanse oenologie en neemt regelmatig deel aan tal van trainingen en conferenties. De afgelopen jaren is hij erin geslaagd om Roqueta Origen te positioneren als één van de meest innoverende wijnhuizen in Catalunya.

Roqueta Origen

De historie van Roqueta Origen is het verhaal van een familie van wijnmakers dat teruggaat tot de 12e eeuw en nauw verbonden is met de lokale geschiedenis van de regio Pla de Bages in Catalunya. De liefde voor wijn en de toewijding voor het wijnmaken wordt al generaties lang doorgegeven. Volgens oude documenten werd er in 1199 al wijn geproduceerd in de Masia Roqueta-boerderij. Aan het eind van de 19e eeuw legt Ramon Roqueta Torrentó de basis voor Roqueta Origen wat de waarden van oorspronkelijkheid, kwaliteit en authenticiteit combineert met innovatie. De wijnen zijn zuiver, hebben een modern, fruitig karakter en zijn gemaakt van authentieke druiven uit de streek. Deze specifieke herkomst proef je terug in de wijnen van Abadal en Celler Lafou.