2021 is een toegankelijk wijnjaar, met een slankere textuur dan 2020 maar zeker zoveel charme. Doordat het alcoholpercentage relatief laag ligt, zal van deze vintage ook jong genoten kunnen worden. Dit werd ook benadrukt door wijncritici Neal Martin (Vinous) en Jasper Morris (Inside Burgundy) die vooral van de Grand Cru-wijngaarden Les Clos, Les Preuses, Bougros Côte de Bouguerots en Valmur gecharmeerd waren.

Chablis Vintage 2021

De weersomstandigheden in 2021 waren uitdagend voor de wijnmakers in Chablis, met vorst en hagel die de oogst in sommige gebieden hebben aangetast. Wijnmaker Didier Séguier van Domaine William Fèvre licht vintage 2021 graag toe: “De natte winter was zeer welkom na de hittegolven van de zomer in 2020. In maart werd het al vroeg warm waardoor de eerste knoppen al barstten. In april werd het echter een stuk kouder met temperaturen tot -8°C. Ondanks dat we in Chablis wel gewend zijn aan vorst, overleefden niet alle knoppen deze kou. De bloei in juni verliep goed, gevolgd door een koele en vochtige juli en een droge augustus. Regenachtige periodes in september brachten een sterk risico op rotting met zich mee. Hierdoor zijn we op 17 september gestart met oogsten en konden we het rotten van de druiven net op tijd voorkomen.”

De Premier en Grand Cru-wijnen van Domaine William Fèvre krijgen na vergisting een lagering van 30 procent op eikenhout, maar rijpen nooit op nieuw eikenhout. Didier Séguier: “Het is alleen voor de uitwisseling van zuurstof, die ervoor zorgt dat de expressie van het terroir beter naar voren komt in de wijn. Ik wil gericht blijven op frisheid in smaak.”

Download via de button hieronder de uitgebreide proefnotities en scores van Neil Martin (Vinous) en Jasper Morris (Inside Burgundy).

Over William Fèvre

Domaine William Fèvre is gevestigd in Chablis, Frankrijk. Al sinds de jaren 50 produceert het wijnen in de regio en heeft het een reputatie voor het produceren van chardonnay-wijnen van hoge kwaliteit. Het wijnhuis bezit wijngaarden in verschillende Premier Cru en Grand Cru wijngaarden van Chablis, waaronder de wijngaarden van Les Clos, Montmains en Bougros.

De wijnen van William Fèvre staan bekend om hun mineraliteit, knisperende zuren en tonen van groene appel en citrus. Het wijnhuis produceert een scala aan wijnen, van eenvoudige Chablis tot Premier Cru en Grand Cru wijnen. De wijnen rijpen in roestvrijstalen tanks en/of gebruikt eikenhout om de frisheid en mineraliteit van de druiven te behouden, en worden gefermenteerd met natuurlijke gisten. De wijngaarden worden grotendeels biodynamisch bewerkt. William Fèvre wordt beschouwd als een van de topwijnhuizen in Chablis en staat bekend om de productie van enkele van de beste chardonnay-wijnen in de regio.