Domaine de L’Ostal is niet zomaar een wijndomein. Het is de langgekoesterde wens van Jean-Michel Cazes, eigenaar van Château Lynch-Bages in Pauillac. Jarenlang was hij op zoek naar de beste terroirs van de Languedoc tot hij op een dag La Livinière ontdekte: de bakermat van de mooiste wijngaarden in de Minervois.

Cru Minervois La Livinière

Minervois La Livinière is een bijzonder stukje Languedoc: het is namelijk een potentiële Grand Cru van de Languedoc. De afgelopen jaren is de regio druk bezig met een kwaliteitsslag en hebben enkele cru’s, waaronder Minervois La Livinière een AOP-status gekregen. Door de hoogstaande kwaliteit die de 40 wijnmakers van La Livinière leveren, wordt deze cru vaak genoemd als toekomstige Grand Cru.

La Livinière betekent ‘plaats beplant met wijnstokken’ en de oudste schriftelijke vermelding dateert uit 1069. De kwaliteit van La Livinière werd dus al vroeg opgemerkt. Op dit moment beslaat het gebied 2700 hectare waarvan niet meer dan 200 hectare wordt geëxploiteerd.

De bodem van La Livinière bestaat uit schist in combinatie met kalkhoudende mergel. Doordat de Minervois in het noorden beschermd wordt door de Montage Noire, is het een zeer warm en droog gebied wat ’s nachts verkoeling krijgt van de wind uit de bergen. De wijnen kenmerken zich dan ook door een uitgesproken zuurgraad en zachte tannines.

De appellatie, die sinds 1999 bestaat, is onderworpen aan zeer strenge regels. Hierdoor bevatten de wijnen duidelijk meer concentratie en complexiteit dan de wijnen uit de rest van de Minervois. De appellatie geldt alleen voor rode wijnen.

Tuilerie Saint-Joseph Domaine de L'Ostal
Domaine de L’Ostal

Oude tegelfabriek wordt luxe wijnkelder

In 2002 kocht de familie Cazes in Minervois twee aangrenzende landgoederen die ze combineerden tot één wijndomein van 60 hectare wijngaard en 25 hectare olijfgaard. Een jaar later voegden ze daar Tuilerie Saint-Joseph, een negentiende-eeuwse tegelfabriek, aan toe. De oude tegelfabriek werd omgebouwd tot luxe wijnkelder met ultramoderne faciliteiten en Domaine de L’Ostal was geboren. Alleen de zestien meter hoge schoorsteen herinnert nog aan de tijd dat hier rode dakpannen, stenen en tegels werden gebakken.

Door een herstructureringsprogramma is het oorspronkelijke domein flink gegroeid. Wijnstokken zijn gerooid en herbeplant met kwaliteitsdruiven. Een aantal wijngaarden is zelfs verplaatst meer heuvelopwaarts, omdat daar de beste bodems liggen en de ligging ten opzichte van de zon optimaal is. Al deze vernieuwingen stellen de familie Cazes in staat om te voldoen aan de strenge eisen van Minervois La Livinière.

De wijnen van Domaine de L’Ostal

Binnen ons assortiment bieden wij vier wijnen van Domaine de L’Ostal. Niet alleen de Grand Vin Minervois La Livinière maar ook een witte wijn en rosé uit de IGP Pays d’Oc komen aan bod. We delen graag onze proefnotities van deze prachtige wijnen.

Domaine de L'Ostal Blanc

L’Ostal Blanc

L’Ostal Blanc is een 100% viognier waarbij de druiven afzonderlijk per perceel worden vergist. Na het blenden rijpt de wijn nog enige weken op zijn gistcellen.

Hierdoor is het een expressieve en aromatische wijn met aroma’s van gekonfijte sinaasappel, abrikoos, witte bloemen, honingsnoepjes en amandel. De smaak is intens, fris en verfijnd met een goede balans tussen rondheid en zuren. Perfect als aperitief, bij risotto met asperges, coquilles, gerechten met vis of gevogelte.

Domaine de L'Ostal Rosé

L’Ostal Rosé

Sinds 2011 wordt de Domaine de L’Ostal Rosé gemaakt van gelijke hoeveelheden grenache en syrah. Om de mooie, lichtroze kleur te verkrijgen, worden de druiven na de oogst onmiddellijk geperst bij lage temperaturen.

Het is een frisse, aromatische en elegante rosé met tonen van klein rood fruit zoals rode bessen en florale tonen van onder andere rozenblaadjes. De smaak is fris en verleidelijk met een kruidige ondertoon. Heerlijk bij een zomerse salade, gegrilde gamba’s of gevogelte.

Domaine de L'Ostal Estibals

L’Ostal Estibals

De ‘Estibals’ is vernoemd naar een van de mooiste percelen van Domaine de L’Ostal. Deze blend van syrah, grenache en carignan valt onder de AOC Minervois en rijpt 12 maanden lang op Franse eikenhouten vaten.

Het is een diep granaatrode, expressieve wijn met aroma’s van zwart fruit, aardbei, zwarte bessen, viooltjes, kruiden en toast. De smaak is vol en romig, maar met voldoende frisheid en zijdezachte tannines. Heerlijk bij gegrild rundvlees en (mediterrane) stoofpotten.

Domaine de L'Ostal La Livinière

L’Ostal Grand Vin La Livinière

La Livinière belichaamt de essentie van Domaine de L’Ostal. Het is een complexe, granaatrode wijn met een verleidelijk bouquet van zwart fruit, kruiden en specerijen zoals zoethout en oranjebloesem.

Deze blend van 90% syrah en 10% grenache rijpt 15 maanden lang in Franse eikenhouten barriques. Het eikenhout is mooi in de wijn verweven en de smaak is vol en gestructureerd met een gebalanceerde zuurgraad. De afdronk is lang en zacht met een frisse toets. Te serveren bij krachtige vleesgerechten en belegen kazen.

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd geworden naar de wijnen van het wijnhuis Domaine de L’Ostal? Bekijk de wijnen dan hieronder of ga direct naar de bestelsite.

Anderen lazen ook