Online wijnmagazine Vinous heeft vier wijnen van Feudo Montoni bekroond met 90+ punten. Een mooie en terechte score voor dit toonaangevende wijnhuis, dat in hoge mate heeft bijgedragen aan de huidige roem van Siciliaanse wijnen.

Siciliaanse wijnen hebben in de afgelopen decennia een prominente plaats op het wereldtoneel veroverd. “Energie, trots en ambitie spatten er vanaf bij de hedendaagse wijnmakers op het Italiaanse eiland”, aldus Vinous’ wijnjournalist Ian d’Agata. “De kwaliteit is buitengewoon goed, mede dankzij nieuwe investeringen, wetenschappelijk onderzoek en een aantal belangrijke vernieuwingen in wijngaard en wijnkelder.”

Van nature is Sicilië al gezegend met een scala aan inheemse druivenrassen, een ideaal klimaat voor wijnbouw en een uiterst gevarieerde bodem. Nero d’Avola, grillo, cataratto en perricone zijn enkele voorbeelden van de unieke Siciliaanse druivenrassen, die meestal worden gevinifieerd als monocépage.

Ook Feudo Montoni maakt een prachtige serie monocépages van authentieke Siciliaanse druiven, grotendeels afkomstig van zeer oude stokken. En dat is ook Ian D’Agata van Vinous niet ontgaan. Hij proefde recentelijk een viertal wijnen van Feudo Montoni en beoordeelde ze als volgt:

CATARATTO DEL MASSO – 92 punten

Diep strogeel met rijpe aroma’s van abrikoos, bergamot en guave. Ronde, maar frisse smaak met sinaasappel, grapefruit en wilde kruiden. De afdronk is lang en gelaagd. Vinous: “An outstanding Catarratto”.

GRILLO DELLA TIMPA – 92 punten

Fonkelend strogeel met subtiele aroma’s van citroen, limoen, salie en munt. Na enige tijd ook sinaasappelbloesem, grapefruit en zoete specerijen. Fris en sappig met opnieuw verse citrus en munt. De afdronk is lang met een hint van steen.

PERRICONE DEL CORE – 93 punten

Diep robijnrood met intense aroma’s van rode kers, framboos, zoete specerijen en vers geplukte bloemen. Zacht, rond en puur met rijpe kers, vanille, geroosterde noten en marsepein. De afdronk is schoon en sappig met heel veel lengte. 

NERO D’AVOLA VRUCARA – 91+ punten

Gemaakt van biologische pre-phylloxera druiven. Donkerrood met amberkleurige nuances. Complexe tonen van specerijen, kers, pruim, zoethout, kruiden en kreupelhout. De smaak is sappig en vol met rood fruit, kruiden en rijpe tannines die voor ruggengraat zorgen. De afdronk is lang en jeugdig; de wijn wordt nog beter met enkele jaren rijping.