Gaja’s rode wijnen uit Piemonte behoren tot de iconen van Barolo en Barbaresco. Het is wat ons betreft volkomen terecht dat er veel aandacht is voor de spectaculaire grote rode wijnen van het beeldbepalende wijnhuis. Tegelijkertijd breken we een lans voor die andere exemplarische Gaja-kant. Want ook Gaja’s witte wijnen uit Piemonte behoren tot de groten der aarde. Wat heeft oogstjaar 2022 ons te bieden?

Oogstjaar 2022

Laten we eerst de omstandigheden bekijken waarin de druiven het moesten zien te rooien. 2022 was een extreem droog jaar in de Langhe, de appellatie waaronder Gaja’s Piemontese witte drietal valt. Van november 2021 tot september 2022 viel er 300 millimeter regen in het Barbaresco-gebied en bijna 400 in Barolo. Ter vergelijking: het historische gemiddelde in Piemonte ligt tussen de 800 en 1200 mm in dezelfde periode. De winter was erg droog; op 8 december viel er een klein beetje sneeuw, dat werd gevolgd door 113 dagen van volledige droogte. Hierdoor werd het ontluiken van de knoppen uitgesteld tot na 30 maart. April bleef erg droog, maar in mei begon het te regenen. Het water werd onmiddellijk door de grond opgenomen en hielp bij de vorming van de trossen. Juni was zeer heet, juli nog heter. De groene oogst in juli speelde een belangrijke rol bij het verminderen van stress en het mogelijk maken van de volledige rijping van de druiven. Twee regenbuien in augustus hebben de oogst gered. De eerste helft van september werd nog steeds gekenmerkt door warm weer, vanaf de 15e daalden de temperaturen. Op 19 augustus begon de oogst van de witte druiven, sauvignon blanc voorop. De druiven waren gezond, en ondanks de droogte en hoge temperaturen is de zuurgraad op goed niveau gebleken. Gaja vergelijkt dit jaargang met dat van 2003; een jaar dat in eerste instantie werd onderschat maar na rijping op fles een uitstekend wijnjaar bleek te zijn.

‘De hoge veerkracht van de wijnstokken verraste ons tijdens het seizoen en wierp zijn vruchten af met druiven van hoge kwaliteit, met als hoogtepunt heerlijke wijnen met delicate, bloemige en kruidige noten, rijpe tannines en levendige zuren.’

Rossj-Bass 2022

Rossj-Bass bevat chardonnay en sauvignon blanc en de druiven groeiden in Barbaresco en Serralunga, dat in het Barologebied ligt. Hoewel de druiven het zwaar hadden, blijken ze van hoge kwaliteit te zijn. De wijnen hebben een evenwichtige zuurgraad, die met de tijd zal verbeteren. Wat flesrijping haalt het beste in deze wijn naar boven. Kun je niet wachten (snappen wij best), geef hem dan wel een beetje lucht voor je hem inschenkt.

Proefnotitie

Wat een spannende wijn! Met de geur van de kopjes van lucifers en zoete tonen van blauweregen en acacia. Daarna volgen munt en peer. Om te evolueren naar jeneverbes, citroensalie en cederhout en af te sluiten met kruidige tonen: bos en mediterraan struikgewas. In de mond is de wijn zacht, met een hartige, afgeronde afdronk. De goede zuurgraad houdt de wijn levendig en tegelijk subtiel en fris. Rossj-Bas 2022 is daarnaast vol en heeft veel lengte.

Alteni di Brassica 2022

Dat is leuk: 20% van de druiven (sauvignon blanc) in deze wijn is afkomstig van de nieuwe wijngaarden in de Alta Langa. Gaja plantte ze enkele jaren geleden aan in verband met de klimaatverandering. De nieuwe wijngaarden liggen op 670 m hoogte en zijn dus koeler dan die in Treiso en Serralunga.

Proefnotitie

Met een opmerkelijke intensiteit en een onberispelijke balans toont Alteni di Brassica 2022 een heel spectrum van sauvignon blanc-aroma’s. Het gaat van citrusfruit tot groene kruidigheid en mineraliteit. Complexe aroma’s in overvloed dus, waaronder hars, jeneverbes, komkommer, vijgenbladeren, sap en een vleugje buskruit. Terwijl de wijn in het glas evolueert, komen hints van geranium, bittere sinaasappel, grapefruit, rijpe peer, salie, munt en subtiele zwaveltonen naar voren. In de mond heeft de wijn een harmonieus evenwicht, met een zoute hartigheid die de zuurgraad aanvult. Delicate toasttonen vermengen zich met een zoete, frisse sensatie, wat leidt tot een fijn mondgevoel dat wordt gekenmerkt door een voortreffelijke spanning en mineraliteit.

Gaia & Rey 2022

De chardonnay-druiven in deze wijn komen uit het Barologebied (Serralunga) en Barbarescogebied (Treiso). Lager gelegen dus dan de de wijngaarden in de Alta Langa, maar toch nog op zo’n 350 meter hoogte. Door de warmte en droogte zijn de bessen dit jaar vrij klein gebleven, maar hun dikke schillen hebben de druiven een goede bescherming gegeven. Het sap is dus meer dan dik in orde: het is supergeconcentreerd en heeft een goede zuurgraad. Mooi, want daarmee kan de wijn ook heel goed ouderen!

Proefnotitie

Met een zachte gouden tint, geaccentueerd door een levendige groene glinstering, biedt Gaia & Rey 2022 een boeiend scala aan citrustonen. Van bergamot en citroengras tot gekarameliseerde ceder, abrikoos en mango, het gehemelte wordt getrakteerd op een levendige symfonie. Die leidt vervolgens naar een intens boeket met witte bloemen, acacia, oranjebloesem en een subtiel vleugje rokerigheid. De wijn is vol en hartig in de mond, zoutig zelfs. De afdronk is fris en evenwichtig en laat een blijvende indruk achter met een fruitig-minerale essentie.