Wit is als eerste aan zet, dus mag Clément Robinet, wijnmaker bij Domaine Ferret, openen met zijn visie op oogstjaar 2023. Het is een extra bijzonder jaar voor hem, want de 30-jarige wijnmaker met roots in de Bourgogne startte in juni 2023 bij Domaine Ferret. Hij volgde Audrey Braccini op, die sinds 2008 aan Domaine Ferret verbonden was.

Pouilly-Fuissé 2023

“De oogst van 2023 in de Mâconnais begon warm en droog, voortbouwend op de droge afsluiting van 2022. Februari viel op met amper 2 mm regen, maar maart bracht verlossende lentebuien. Hierdoor ontstond een vroege knopbreuk, die gelukkig geen vorstschade opliep. De bloei in mei verliep opvallend gelijkmatig en resulteerde in prachtig gevormde druiventrossen”, vertelt Clément. Hij vervolgt: “Juni was grillig, met wisselingen tussen heet, droog weer en hevige onweersbuien, wat leidde tot hagelschade en een verhoogd risico op valse meeldauw – vooral in het zuiden van Bourgogne, waar bijna tweemaal de normale hoeveelheid regen viel. Juli bracht zomerse omstandigheden, maar echte meeldauw dook alsnog op. Dankzij de inspanningen van het team bleven de druiven gezond en vitaal.”

Tegen de oogst werd het heet. Clément: “Een hittegolf eind augustus werd gevolgd door een korte afkoelingsperiode, waarna op 3 september een zeldzame, late temperatuurpiek intrad. De oogst begon onmiddellijk daarna, alleen in de koele ochtenden om de frisheid te behouden. Op 16 september eindigde de pluk. De royale opbrengst zorgde voor balans in de wijnen. Dankzij zachte persing vertonen de wijnen uit 2023 een indrukwekkende combinatie van fruitzuiverheid, densiteit, complexiteit en levendigheid – een fris en elegant resultaat van een warm en dynamisch jaar.”

Proefnotities

Wat vinden de critici? Helaas zijn nog niet alle beoordeling bekendgemaakt. We raden je aan vooral ook zelf te gaan proeven!

Domaine Ferret Pouilly-Fuissé Hors Classe Les Ménétrières 1er Cru

Domaine Ferret Pouilly-Fuissé Hors Classe Les Ménétrières 1er Cru

Domaine Ferret Pouilly-Fuissé Hors Classe Les Ménétrières 1er Cru

The palate is well-balanced with a slightly spicier entry than the 2022. It offers fine tension and grip, and attractive pithy notes appear towardsthe finish. Good potential. Drinking window: 2026 – 2042

92

Neal Martin (Vinous)

Domaine Ferret

Domaine Ferret ligt in het kleine stadje Fuissé, in het hart van de Mâconnais. Hier in de appellation Pouilly-Fuissé bevinden zich misschien wel de meest diverse terroirs van de Bourgogne. De wijngaarden van Domaine Ferret beslaan 18,5 hectare en daarop groeit uitsluitend chardonnay, de enige toegestane druif binnen deze appellatie. De kalksteenrijke grond brengt elegante, complexe en volle witte wijnen voort, met veel mineraliteit. Vanaf jaargang 2020 mogen 22 climats in Pouilly-Fuissé zich officieel Premier Cru noemen – als eerste in de Mâconnais.

Bij Château des Jacques staat Julie Pitoiset, 35 jaar jong, aan het roer. Ook zij startte in 2023, dus in het jaar van deze vintage. Ze werkte hiervoor ook al jaren in de Beaujolais, maar heeft zich sinds 2016 vooral op de cru’s gericht. Wat heeft zij te zeggen over wijnjaar 2023?

Beaujolais 2023

Om meteen met de deur in huis te vallen: het wijnjaar 2023 kende een grillig verloop, maar eindigde met een uitzonderlijke druivenkwaliteit. Julie: “Het begon met een milde, droge winter die zorgde voor een blijvend watertekort, aangezien de grondwaterstanden zich niet herstelden gedurende het groeiseizoen. De knopbreuk begon rond 27 maart, wat duidde op een normaal verloop van de groeicyclus. De lente was overwegend zonnig en mild, met regelmatige, maar beperkte neerslag. Begin juni verliep de bloei vlot onder zonnige omstandigheden, gevolgd door regelmatige regenval eind juni, die leidde tot egale groei.”

Ze vervolgt: “In juli waren de weersomstandigheden onstabiel, met lokale stormen en hagel in delen van Fleurie en Morgon. Augustus begon grijs, maar de temperaturen stegen snel. Op 13 augustus vond een lichte hagelbui plaats, waarna een intense hittegolf volgde. Deze warmte versnelde de rijping van de druiven, die onder een stralende zon snel en gelijkmatig rijpten.”

Door deze omstandigheden begon de oogst iets eerder dan gepland, op 31 augustus. “De oogst vond plaats onder warme en droge omstandigheden. De druiven bereikten een uitstekende fenolische rijpheid, met een opvallend uniforme kwaliteit en gezondheid. Hoewel de opbrengst licht onder het gemiddelde bleef, werd 2023 gekenmerkt door een uitmuntende balans tussen zonneschijn, rijpheid en concentratie. Een veelbelovend en elegant wijnjaar!”, besluit Julie.

Proefnotities

Château des Jacques Morgon

Château des Jacques Morgon

Château des Jacques Morgon

“The 2023 Morgon has a very pleasant, almost sedated bouquet with blackberry and raspberry aromas that discreetly unfold in the glass. The palate is medium-bodied with a lightly spiced entry. This has an agreeable bitter edge that counters the core of red fruit with just a pleasing prickle on the finish. The 2023 is a nicely crafted Morgon. I might actually prefer this to the previous vintage.” Neal Martin Drinking window: 2026 – 2036

91

Neal Martin (Vinous)

91

James Suckling

Château des Jacques Morgon Côte du Py

Château des Jacques Morgon Côte du Py

Château des Jacques Morgon Côte du Py

“A precise, textural, driven and attractive Côte du Py with cherries, forest berries and warm spices. Medium-bodied with fine tannins. Vivid and full of verve, with a seductive stream of pulpy berries and a vibrant finish. Drink or hold.” James Suckling

93

James Suckling

92

Kenna Wells (The Wine Advocate)

Château des Jacques Moulin-à-Vent

Château des Jacques Moulin-à-Vent

Château des Jacques Moulin-à-Vent

“A bright, lively and delicious gamay with sour cherries, red berries and warm spices on the nose, following through to a medium body with well-integrated tannins. Fruit-driven with a lovely floral lift on the palate and a fresh, racy finish. Drink now.” James Suckling

91

James Suckling

90

Neal Martin (Vinous)

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès

“A round, vivid and peppery red with cherries, raspberries, wafers, roasted black pepper and sweet spices. Medium-bodied with fine tannins. Lively, with a vibrant feel at the center. Precise and focused with a flavorful, persistent finish. Drink or hold.” James Suckling

93

James Suckling

91

Kenna Wells (The Wine Advocate)

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin

“A delicious, dense and velvety Moulin-a-Vent with dark cherries, cassis, chocolate and rosemary. Velvety and seductive texture and character on the palate. Generous fruit with a lift of spices and herbs bringing verve and balance. Driven and persistent finish. Drink or hold.” James Suckling

93

James Suckling

90

Kenna Wells (The Wine Advocate)

Château des Jacques

Het Château des Jacques – een prachtig 17e-eeuws landhuis – bevindt zich in Romanèche-Thorins, in de appellation Moulin-à-Vent, een van de 10 cru’s van de Beaujolais. Op de 85 hectare van het huis heerst de gamay, dé druif van de Beaujolais. Die groeit voornamelijk op roze graniet. De gemiddelde leeftijd van de wijnranken is 45 jaar. De wijnen van Château des Jacques hebben een rijpingspotentieel dat vergelijkbaar is met dat van de beste cru’s uit de Bourgogne.