Beaujolais oogstjaar 2022

De eerste twee weken van het jaar waren grauw en kouder dan de gemiddelden van de afgelopen twintig jaar. Dit gaf Château des Jacques de hoop dat de groeicyclus van de wijnstokken eindelijk iets later op gang zou komen dan de laatste jaren het geval was.

Maar vanaf begin februari was het weer extreem zacht en eind maart begonnen de eerste knoppen al uit te komen. Zoals al werd gevreesd, daalden de temperaturen weer in april maar gelukkig liep dit goed af. Vanaf mei werden records gebroken in termen van temperatuur, zonuren en gebrek aan neerslag. Met temperaturen van 35°C halverwege de maand, was mei 2022 de warmste ooit gemeten in de Beaujolais. Ondanks deze vliegende start van het groeiseizoen, is het volgende cruciaal: het feit dat er nauwelijks een druppel regen was gevallen sinds het begin van het jaar. Juni bracht enig respijt: verschillende onweersbuien trokken over de wijngaarden waardoor de gamay druiven goed konden groeien. Maar helaas, de hittegolf die zich halverwege de maand voordeed – met temperaturen rond de 40°C – gaf de wijnstok direct weer stress.

De zomer begon in juli met de terugkeer van ongelooflijk zonnige en droge omstandigheden. De eerste druiven verkleurden al in de eerste 10 dagen van juli: iets wat ze bij Château des Jacques nooit eerder hadden gezien. Het rijpen ging door tot halverwege augustus waarna op vrijdag 19 augustus de eerste trossen werden geoogst in de Clos du Grand Carquelin. Deze vroege oogst bleek opnieuw een record. In de loop van de 20e eeuw heeft Château des Jacques slechts twee keer in augustus geplukt; tijdens de legendarische wijnjaren 1947 en 1976. Sinds 2020 hebben ze al vijf oogsten in augustus zien beginnen waarvan 19 augustus nu het vroegst is.

Niettemin, ondanks de records en tekenen van stress in de wijngaard, ontbreekt het de wijnen niet aan frisheid. De wijnen tonen een opmerkelijk niveau van soepelheid met prachtig fruit, een geweldige balans en een groot bewaarpotentieel. Lees meer over de wijngaarden, de vinificatie en de wijnen van Château des Jacques in de download.