Bel je naar ons hoofdkantoor, dan is er een kans van 1 op 3 dat je Ilse aan de lijn krijgt. Ilse viert een van de kerstdagen met haar vader, haar broer en zijn gezin. Ze neemt de Weingut Schwarzböck Null Bock mee, een alcoholvrij alternatief voor wijn. Haar broer drinkt namelijk niet meer, en Ilse wil wel met iets feestelijks aan komen zetten. Bovendien past deze wijn die geen wijn is bij vele gerechten. Handig, want Ilse weet nog niet wat er op tafel komt.
Annemarie houdt zich bezig met de inkoop en logistiek bij Kwast. Al jaren favoriet bij haar en haar dochter met kerst: scampiballetjes met verse kruiden, een recept van Pascale Naessens. Ze drinkt het liefst bubbels bij deze amuse, dit jaar is dat de Simonsig Kaapse Vonkel Brut. “Feestelijker kan je je kerstavond niet beginnen”, zegt Annemarie enthousiast.
Logistiek medewerker Sander viert kerst met zijn ouders, zijn zus en haar kinderen. Ze gaan gourmetten, dat vinden de kinderen leuk. Sander kiest voor Ca’Marcanda bij de biefstukjes en varkensrollade: Ca’Marcanda Vistamare en Ca’Marcanda Magari. Er wordt zeker ook nog een fles Taylor’s 30 Year Old Tawny Port geopend. Goede keus: deze won onlangs de eerste prijs in de categorie ‘zoete en versterkte wijnen’ van het Perswijn Wijnconcours 2025. “Wie dit eenmaal heeft geproefd, is verloren”, zeiden de recensenten van Perswijn. Klopt als een bus!




Zalig kerstfeest
De zwagers van Johan, die ook in het magazijn werkzaam is, leggen op eerste kerstdag een flink stuk varkensvlees op de Big Green Egg. “Als het goed is valt het vlees na vele uren in de barbecue zo van het bot”, verheugt hij zich al. De keus is gevallen op de J. Lohr Arroyo Vista Chardonnay Arroyo Seco bij het malse vlees. Hij neemt daarnaast ook een rode wijn mee, een grote favoriet van hem: Tenuta Sant’Antonio Scaia Paradiso. “Hiermee zit je altijd goed, je hoeft er ook helemaal niet bij te eten!”
Charlotte geeft leiding aan de binnendienst en is een begenadigd hobbykok. Ze viert kerst altijd met haar grote familie en iedereen bereidt een gang voor. Charlotte: “Iedereen houdt van koken en besteedt veel aandacht aan zijn gang.” Zelf is ze dit keer verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Ze maakt een beef wellington van hertenrugfilet met een jus van vossenbessen en daarbij schenkt ze de Barón de Ley Reserva Siete Viñas. Als dat geen zalig kerstfeest wordt!
Justins kerst strekt zich uit tot vier lange dagen. De grootste drukte voor de magazijnmedewerker valt op eerste kerstdag, wanneer zijn 27-koppige familie samenkomt. Vier generaties onder één dak. Iedereen maakt wat, Justin neemt wijn mee. Hij heeft gekozen voor Domaine de Grangeneuve L’Initiale H vanwege de veelzijdigheid. Dat heb je ook wel nodig met zoveel verschillende en nog onbekende gerechten. Ook de Pinot Grigio van Elena Walch gaat mee, net als de Giovanni Almondo ‘Fosso della Rosa’ Brachetto del Roero. “Lekker fris met een bubbeltje erin!” Op derde kerstdag heeft hij nog een diner met zijn schoonvader (boeuf bourguignon met Barón de Ley Reserva en Gran Reserva) en op vierde kerstdag gaat hij uitgebreid met vrienden koken en eten.




Iets bijzonders uit de kelder
Dan heeft Renée, de schrijvende helft van het marketingteam, het een stuk rustiger. Haar schoonouders komen lunchen en het zou kunnen dat het nieuwe vriendje van haar dochter ook mee komt eten. Ze mogen zeker rekenen op gerookte zalm met de Delaire Graff Estate Cabernet Franc Rosé.
Martijn Kwast trekt een fles Taylor’s Vintage Port open. “Kerst is bij uitstek een tijd waarin je met elkaar van een mooie fles port geniet. Zo’n fles open je niet elke dag, het is juist zo leuk van kerst om iets bijzonders uit de kelder te halen”, vindt hij. “1994 is nu prachtig op dronk. Wel ruim van tevoren decanteren!” Een van de kerstdagen brengt hij met zijn gezin bij zijn ouders door. “We drinken dan deze port aan het eind van het diner, bij een mooie selectie kazen: blauwe kazen, mooie geitenkazen en harde Nederlandse kazen.”




Het diner van Joris en Jasper
Accountmanager Jasper begint al in oktober met de voorbereidingen van het kerstdiner. Zijn broer Joris, een zeer gepassioneerde thuiskok, heeft een enorme collectie kookboeken die hem volop van inspiratie voorzien. Dit jaar heeft hij een Italiaans viergangenmenu samengesteld. Jasper, die jarenlang als sommelier heeft gewerkt en de wijnen van Kwast heel goed kent, bedenkt er de wijnen bij. Hier en daar stelt Joris zijn plannen een beetje bij, wanneer Jasper meent dat de wijn met een kleine aanpassing net iets beter tot zijn recht komt. Iets minder saffraan en geroosterde amandelen in de fregola, crispy pancetta bij de bavette. Maar laten we bij het begin beginnen: als voorgerecht maakt Joris een tortino van aubergine en artisjok met parmezaancrumble. Jasper heeft daar de Tenuta Sant’Antonio Soave Vecchie Vigne bij geselecteerd. Dan komt de fregola met lichte saffraan-kokkeljus, kokkels, geroosterde amandel, peterselie en citroenzeste. Die wordt begeleid door de Cardellino Chardonnay van Elena Walch. Bij het hoofdgerecht, een bavette met jus van zwarte knoflook, gegrilde romanesco, venkel en crispy pancetta, wordt de Ca’Marcanda Promis geschonken. Bij de Italiaanse kazen – robiola, caprino fresco, taleggio, pecorino Toscano en gorgonzola dulce om precies te zijn – komt de Feudo Montoni Passito Bianco op tafel. Nou jij weer.




Het hele team van Kwast wenst je fijne feestdagen!


