Het officiële wildseizoen, een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland, loopt van half oktober tot eind januari. De term ‘wild’ beslaat een vrij brede variatie aan verschillende vleessoorten. Grofweg kunnen we een onderscheid maken in twee hoofdcategorieën: klein wild en groot wild. Klein wild omvat konijnen en gevogelte, vaak heeft het een subtiele smaak. Groot wild betreft de viervoeters, dit is een categorie vlees met een uitgesproken smaak. Welke wijn je schenkt bij welk gerecht is afhankelijk van de smaakintensiteit van het vlees, de saus en de garnituren. Leidend is het onderdeel en de bereidingswijze van het vlees en of het als voor-, tussen- of hoofdgerecht wordt geserveerd.
De kleur van het vlees is vaak het meest bepalend voor de kleur van de wijn. Rode wijn past het best bij het rode vlees van duif, haas, hert, ree en wild zwijn. Lichtrode of witte wijn past het beste bij het witte vlees van fazant en konijn. Het mondgevoel van de saus en de bijgerechten is ook van belang. Een romige botersaus geeft een filmend mondgevoel, een bosvruchtensaus geeft meer een strak mondgevoel. Het effect van zuurkool in een gerecht verschilt van pompoen of rode biet. De ideale wildwijn is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur dus ga proeven en proberen om de mooiste wild- en wijncombinaties te creëren.
Hieronder volgen een aantal van onze Kwast wild-wijnadviezen om je hierbij te inspireren.
Ree
Het vlees van ree is heerlijk verfijnd van smaak en lekker mals. Een goede volle rode wijn combineert mooi met dit smakelijke stukje wild, een Rioja, Chianti of malbec uit Argentinië.
Hert
Hertenvlees is iets steviger dan ree, maar heeft geen uitgesproken sterke wildsmaak. Het is heerlijk sappig en mals. Je kunt er een rosé gebakken biefstuk van maken of een hertenrack uit de oven. Hert gaat geweldig samen wijnen die hoog op smaak zijn. Denk hierbij aan een rode wijn uit de Bordeaux– of Rhônestreek.
Wild zwijn
Wild zwijn heeft stevig vlees en is qua bereiding te vergelijken met varkensvlees. Vaak wordt het geserveerd als stoofvlees. Wijn bij wild zwijn moet krachtig zijn. Denk daarbij aan een stevige, kruidige wijn uit Rhône of Spanje. Kies je liever voor wit? Probeer dan eens een stevige (houtgerijpte) witte wijn met voldoende frisheid.
Wildragout
Bij wildragout drinken we een volle rode wijn zoals een nebbiolo of ripasso uit Italië.
- Bodegas Bianchi Enzo Gran Malbec
- Luigi Einaudi Nebbiolo
- Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Ripasso Monti Garbi
Wildpaté
Wildpaté wordt vaak als voorgerecht geserveerd dus zorg dan voor een niet te zware wijn. Lekker bij wildpaté is een Beaujolais of pinot noir. Ook een elegante witte wijn gaat goed samen.
- Louis Jadot Beaujolais-Villages Combe aux Jacques
- Gustave Lorentz Pinot Noir Évidence Organic
- Caves Gales Auxerrois Grand Premier Cru Remich Hôpertsbour
Haas
Haas heeft een vrij sterke wildsmaak. Bij hazenrugfilet passen mooie rode wijnen van tempranillo of grenache. Bij hazenpeper past een stevigere wijn van sangiovese of cabernet franc.
Wild konijn
Konijnenvlees is zacht en heeft geen uitgesproken smaak, hierdoor is konijn uitermate geschikt om zowel met een witte als lichtrode wijn te combineren. Kies voor een pinot gris of een witte Rhônewijn. Kies als rode wijn een Valpolicella Classico of een soepele rode Rhône.
- Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve
- Domaine de Grangeneuve L’Instant Égoïste
- Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Nanfrè
Wilde eend
Eendenvlees heeft een delicate smaak, bij eendenborstfilet gaan rode wijnen waarin cabernet sauvignon of merlot domineren goed samen. Bij gebraden wilde eend met saus waarin vruchten naar voren komen is een Chileense carménère heerlijk. Een andere goede keuze is een stevige, houtgerijpte chardonnay of krachtige viognier.
- Château Tour de Mirambeau Cuvée Passion Rouge
- Viu Manent Carménère Reserva
- Domaine de Grangeneuve Viognier “V”
Wilde duif
Duif heeft een verfijnde wildsmaak, boordevol sappen, wat zorgt voor een heerlijke volle smaak. Je kunt de duif in zijn geheel bereiden, maar ook de duivenfilets apart. Je kunt duif het beste combineren met kruidig, krachtig rood uit Spanje of Portugal of een krachtige chardonnay.
Fazant
Fazantenvlees is licht van kleur en is aromatisch van smaak, soms kan het wat aan de droge kant zijn. Een verfijnde wijn met weinig tannines combineert hier goed bij. Een fruitige grenache of een lichte pinot noir zijn goede en harmonieuze keuzes. Kies je voor wit, neem dan een complexe riesling of een rijke chardonnay.
Niet alle wild is tegelijkertijd verkrijgbaar, de jacht is gebonden aan strenge regels en een wildkalender.
Ree: 1 mei – 15 september
Hert: 1 augustus – 15 februari
Wild zwijn: 1 juli – 31 januari
Wild konijn: het gehele jaar
Haas: 15 oktober – 31 december
Wilde eend: 15 augustus – 31 januari
Duif: het gehele jaar
Fazant: 15 oktober – 31 januari
Wildwijnen bestellen?